АВИТАМИНОЗА

АВИТАМИНОЗА

Пълна липса на даден витамин в организма. Липсата на витамини води до ясно   изразени  патологични  състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства.

 

 

 

 

АВИТАМИНОЗАЧерно френско грозде, касис (Ribes nigrum L.) – като високовитаминозно растение касисът се препоръчва при хиповитаминозни състояния и като общоукрепващо средство. От плодовете се приготвят високовитаминозни конфитюри.

 

 

 

 

АВИТАМИНОЗАШипка обикновена (Rosa canina L.) – прилага се във вид на отвара и запарки. Запарка се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици ситно нарязани плодове на шипка се заливат с 2 чаши вряща вода, оставя се да ври 10 мин в затворен съд и след престой от 12 часа се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно.

Друг начин за приготвяне: 1 л вода се оставя да ври 1-2 мин, след това се прибавят 3-4 чаени лъжички захар, 30 г цели шипки, които се варят в порцеланов чайник 5-10 мин. Отварата се оставя на хладно 2-3 часа, прецежда се през платно и се държи в добре затворен съд. Пие се по 2-3 чаши дневно.

АВИТАМИНОЗАМалина (Rubus idaeus L.) – народната медицина използва малината като силно витаминозна храна. Две супени лъжици от листата се заливат с 500 г вряща вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При оздравяващи болни за по-бързо възстановяване се прилага сироп от плодовете – по 2 супени лъжици в 150 г вода неколкократно дневно.

 

 

 

АВИТАМИНОЗАПореч, поточарка (Nasturtium officinale R. Br.) – в народната медицина за лечебни цели поречът се употребява само в свеж вид, тъй като изсушената трева губи лечебните си свойства. Най-обикновеният начин за приложение е употребата на листата в прясно състояние като богато витаминозна салата – по 1-2 шепи на ден в продължение на 3-4 седмици.