Авокадо – екзотика и здраве в едно

Авокадото както маслините е богато на моно-ненаситени мазнини и калории. Обаче, то съдържа в големи количества фибри (вла... 2014-06-18T09:31:40+00:00 Здравни Статии

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО:

 

1. Авокадото както маслините е богато на моно-ненаситени мазнини и калории. Също така, то съдържа в големи количества фибри (влакнини), витамини и минерали и други хранителни вещества.

 

2. Вътрешността на авокадото е добър източник на моно-ненаситени мазнини (олеинова, палмитолеинова киселини), а също така и омега-6 поли-ненаситената мастна киселина – линолова киселина. Проучвания показват, че средиземноморската диета, която е богата на мононенаситени мастни киселини, помага за понижаване нивото на “лошия” холестерол и повишава “добрия” холестерол. По този начин средиземноморската диета предпазва от запушване на коронарните артерии, инфаркт.

 

3. Авокадото е отличен източник на разтворими и неразтворими фибри(влакнини). В 100 г авокадо се съдържат около 6.7 г фибри (18% от препоръчителния дневен прием). Влакнините намалят нивото на холестерола в кръвта и предпазват от запек.

 

4.Авокадото съдържа танини. Танините са полифенолни съединения, които имат противовъзпалително действие, те са антиоксиданти и предпазват стомаха от развитието на гастрити и язви.

 

Авокадо - екзотика и здраве в едно5. Авокадото е отличен източник на минерали като: желязо, магнезии, манган и мед. Магнезият е важен за здравината на костите и предпазва сърцето. Желязото и медта са необходими на организма за образуването на нови червени кръвни клетки(еритроцити).

 

6. Авокадото е отличен източник на калии. 100 г от плода осигуряват 10 % от препоръчителния дневен прием на калии. Калия участва в регулацията на сърдечната честота и кръвното налягане, като противодейства на натрия в организма.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

 

1. Авокадото предпазва от рак на простата и на гърдата. Това се дължи на съдържанието на алифатни съединения.

2. Авокадото е особено полезно за жените, тъй като предпазва от рак на гърдата.

3.Авокадото намаля напрежението в очите. Това се дължи на съдържащия се в него лутейн, който релаксира очните мускули. В тази връзка, авокадото е изключително полезно за хора, които работят на компютър или четат много.
4. Авокадото предпазва от образуването на кръвни съсиреци.

5. Авокадото помага при наличието на камъни в бъбреците.
Авокадо - екзотика и здраве в едно

 

АЛЕРГИЧНИ ЛИ СТЕ КЪМ АВОКАДОTO ?

 

Много рядко, консумацията на авокадо може да причини алергична реакция у хора, които са алергични към латекс. Симпотомите на алергията са:

 

1. Сърбеж в гърлото
2. Уртикария
3. Запушен нос
4. Задух

 

Често симптомите не са силно изразени и изчезват спонтанно.

 

 

Автор: www.zdraviste.com
Източник снимка: Master isolated images/www.freedigitalphotos.net