АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)

АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)

Заболяване, при което се увеличава размера на простатата, то засяга предимно мъжете над 50 години. Това състояние се характеризира с често уриниране.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)Сладък корен (Glycirrhiza glabra) – българската народна медицина препоръчва използването на сладкия корен при затруднения при уринирането поради наличието на аденома на простата. Една супена лъжица ситно счукани корени се заливат с 500 мл вода и се вари в продължение на 10 мин. От така приготвения на горещо извлек след изстудяване и прецеждане се пие по една винена чаша преди всяко ядене.

 

 

АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)

Аспарагус/зайча сянка, лечебна спаржа/(Asparagus officinalis L.) – препоръчва се за лечение на аденома на простата. По 2-3 чаени лъжички от дрогата се заливат с 200 мл вряща вода и се варят в продължение на 5 мин.

 

 

 

 

АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)Обикновена луличка (Linaria vulagris) – в народната медицина се използва при начални форми на хипертрофия на простата. Една чаена лъжичка ситно нарязана дрога се залива с 1 чаша вряща вода и след изстиване се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

 

АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)

Ветрогон(Eryngium campestre) – прилага се при хипертрофия на простата. Българската народна медицина прилага ветрогона при затруднено уриниране във връзка с увеличаване обема на простата. Две супени лъжици(20 г) от надземната част на растението (или 1 супена лъжица от ситно нарязани корени) се варят в продължение на 10 минути с 500 мл вряща вода. След изстиване и прецеждане на така приготвената отвара се пие по 1 винена чаша преди всяко хранене.

 

 

АДЕНОМ НА ПРОСТАТАТА  (ХИПЕРТРОФИЯ НА ПРОСТАТАТА)Турска леска (Corylus colurna L.) – българската народна медицина препоръчва листата и кората на турската леска за лечение на увеличена простатна жлеза. Дрогата се използва под формата на запарка: 1 супена лъжица ситно нарязана дрога (изсушени листа или кора) се запарва с 1 чаша вряща вода. Приема се по 1-2 супени лъжици няколко пъти на ден.