АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТ

АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТ

Това е възпаление, което се характеризира се с внезапно появили се еритемни участъци, едем, множество мехури, обилно излизане на течност от кръвоносните и лимфни съдове.

 

 

 

 

 

 

 

 АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТБяла мъртва коприва
(Lamium allbum)
– перорално се препоръчва салата от младите листа и запарка, с която се правят и компреси 2-3 пъти на ден (след прецеждане и охлаждане).

 

 

 

 

 

АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТБосилек (Ocimum basilicum) – надземните части под форма на запарка се използват за компреси (50 г дрога и 1 л вряща вода).

 

 

 

 

 

 

АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТЗдравец (Geranium sanguineum) – прилага се като компреси от коренищата. 2 чаени лъжички на студено, наставени в 2 чаши вода за 8 часа.

 

 

 

 

 

АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТМаточина (Melissa officinalis) – прилага се вътрешно като запарка. 2 супени лъжици счукана дрога в 400 мл вода – по 2 винени чаши дневно и локално – като компреси 1,2,3 пъти на ден.

 

 

 

 

 

АЛЕРГИЧЕН ДЕРМАТИТХвойна (Juniperus communis) – прилага се главно заради противъзпалителното й действие. Приготвя се сироп от 2 чаени лъжички дрога (плодчета), 2 чаши вряла вода и захар – приема се вътрешно по 3 лъжички на ден.