Алергия към слънцето – как да се предпазим

Този вид алергия се изразява в червени сърбящи обриви, които се появяват по кожата, която е директно изложена на слънцето. Най-често 2014-08-10T06:05:18+00:00 Здравни Статии

Слънчевата алергия (фотодерматит) представлява алергия, която се отключва в резултат на слънчевите лъчи.

 

Този вид алергия се изразява в червени сърбящи обриви, които се появяват по кожата, която е директно изложена на слънцето. Най-често се засягат областите около врата, ръцете, и долната част на краката.

 

При по тежки случай е възможно да се появят обриви с по-големи размери и мехурчета, които да се разпространят към части от тялото, което не е изложено пряко на слънчевите лъчи.
Симптомите на слънчевата алергия зависят от това причините довели до алергията.

 

Ето и най-характерните симптоми:

 

1. Зачервяване
2. Сърбеж или болка
3. Малки подутини, които могат да се слеят и да се получат по-големи обриви
4. Поява на лющене, корички и кървене
5. Мехури или уртикария

 

Признаците и симптомите обикновено се появяват само върху кожа, която е била изложена на слънце и обикновено се развива в рамките на минути до часове след излагането на слънце.

 

По принцип може да нямате слънчева алергия, но приема на определени лекарства (тетрациклин, доксициклин, амиодарон, ципрофлоксацин, лекарствени форми съдържащи кетопрофен и други)може да повиши чувствителността на кожата ви към слънцето и да предизвикат алергия. Ако приемате някои от тези или други лекарства повишаващи фоточувстителността, трябва да избягвате слънчевите бани в периода, в които приемате лекарството.

 

Най-добрата защита срещу слънчевата алергия е превенцията и недопускането й да се появи:

 

Ето няколко съвета за това как да я предотвратим.

 

1. Ограничете престоя под яркото слънце. Избягвайте да се печете в часовете между 11:00 и 16:00 часа.

 

2. Избягвайте внезапното излагане на слънчева светлина. Постепенно увеличавайте времето, което прекарвате на открито, така че вашите кожни клетки да имат време да се адаптират към слънчевата светлина.

 

3. Носете слънчеви очила и защитно облекло. Ризи с дълъг ръкав и широки шапки могат да ви помогнат в защита на кожата от вредното действие на слънцето.

 

4. Избягвайте материи, които са много тънки или имат рядка плетка – ултравиолетовите лъчи могат лесно да преминат през тях.

 

5. Прилагайте слънцезащитен крем по-често. Използвайте кремове със слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок върху откритите части на кожата. Прилагайте слънцезащитните кремове на всеки два часа.

 

При по-тежки прояви може да се наложи приемането на лекарства съдържащи антихистамини или кортикостероиди. Консултацията с лекар е задължителна!!!

 

 

Източник:www.drugs.com; en.wikipedia.org;www.mayoclinic.org
Източник снимка:photostock/freedigitalphotos.net