АЛКОХОЛИЗЪМ

АЛКОХОЛИЗЪМ

Болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола, което води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата, и увреждания на много органи в организма.

 

 

 

 

 

 

 


АЛКОХОЛИЗЪМКопитник
(Asarum europeum L.)
– за отвикване от хроничен алкохолизъм народната медицина препоръчва като ефективно средство следната комбинация: 1 чаена лъжичка стрити на ситно листа от копитник и 2 чаени лъжички зелени обвивки от орех. Известно количество от сместа (1 чаена лъжичка) се поставя във виното, което ще се пие (горепосочената прескрипция е разчетена на 4 литра вино). Копитникът е отровен и не трябва да се злоупотребява с него.

 

АЛКОХОЛИЗЪМРозмарин (Rosmarinus officinalis L.) – 6-8 супени лъжици наситнени листенца и цветчета от розмарин врят в 1 л вода 10-15 минути. Пие се по 1 чаша отвара 2 пъти дневно.

 

 

 

 

 

АЛКОХОЛИЗЪМЛют червен пипер (Capsicum anuum L.) – 1 супена лъжица лют червен пипер се смесва с 1 супена лъжица спирт. Вземат се по 3-4 капки смес с 1 супена лъжица вода на гладно.

 

 

 

 

 

АЛКОХОЛИЗЪМ     АЛКОХОЛИЗЪМОбикновен пелин (Artemisia absinthium L.)
     Червен кантарион (Centaurium erythraea Rafin.)

Смесват се 1 част наситнени стръкове от обикновен пелин и 4 части – от червен кантарион. 1 супена лъжица смес се залива с 250 г вода, ври на слаб огън 10 минути, кисне 30-45 минути и се прецежда. Пие се по ¼ чаша отвара 3 пъти дневно. Може да се приготви и смес от равни количества на посочените билки.