Аминокиселините с разклонена верига ни правят по-силни и по-издръжливи – BCAA

Въпреки че навън все още си е зима, пролетта наближава и все повече от нас се замислят да посетят фитнес залата за да влезнат в добра ....... 2015-12-29T22:20:37+00:00 Здравни Статии

Въпреки че навън все още си е зима, пролетта наближава и все повече от нас се замислят да посетят фитнес залата за да влезнат в добра физическа форма. Но за извайването на стройна фигура, тренировките не са достатъчни, възстановяването на мускулите е от огромно значение за да бъдете в отлична форма.

 

За тази цел, сега ще ви обясним защо трябва да приемате хранителни добавки съдържащи BCAA или така наречените аминокиселини с разклонена верига.

 

BCAA аминокиселините са левцин, изолевцин и валин, те съставляват 33 % от състава на човешките мускулни протеини. Тези аминокиселини могат да се приемат и отделно, но приемането им в комбинация дава най-добри резултати за трениращите.

 

ВСАА-аминокиселините помагат за предотвратяване загубата на мускулна маса и стимулират възстановяването след физическо натоварване. Сега ще ви посочим основните причини, поради които трябва да приемате този вид аминокиселини.

 

1. BCAA-аминокиселините стимулират имунната система – всеки път, когато тренираме усилено в залата, ние подлагаме тялото си на стрес. Това може да отслаби имунната ви система, като ви направи уязвими към заболявания. Това може да се отрази на възстановяването на мускулите и изграждането на нови такива. ВСАА могат да сведат до минимум страничните ефекти на диетата и физическото претоварване. Тази добавка стимулира имунната ви система и помага за възстановяването на мускулите.

 

2. Намаляват опастността от недостиг на аминокиселини в тялото ви – недостиг на аминокиселини настъпва в моменти, когато изчистваме тялото си от излишните мазнини. Такъв недостиг на аминокислини се наблюдава при вегетарианци и вегани поради ограничения избор на храна богата на белтъчини.

 

3. Приемът на аминокиселини с разклонена верига стимулира синтеза на протеини – това се дължи най-вече на аминокиселината левцин. Затова трябва да се приемат BCAA – хранителни добавки с по-голямо количество левцин.

 

4. ВСАА аминокиселините стимулират изгарянето на мазнините. Налице са редица проучвания, които показват, че приема на BCAA е пряко свързан с намаляването на наднорменото тегло.

 

5. BCAA – аминокиселините намаляват загубата на чистата мускулна маса. Този вид аминокиселини притежават антикатаболен ефект, този ефект е много важен, когато искате да изчистите мазнинитеи и риска от загуба на чиста мускулна маса е напълно реален.

 

Бедната на аминокиселини диета ще доведе до загуба на мускулна маса, умора, трудно възстановяване от физическите натоварвания и промени в настроението. Може да ви липсва енергия и да се чувствате уморени.

 

Ако искате да изградите мускули, е от съществено значение да предоставите на тялото си правилните хранителни вещества. Те включват протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и аминокиселини.

 

BCAA-аминокиселините стимулират синтеза на протеини и усвояването на хранителните вещества. Тези добавки са изключително важни за възстановяване след тренировка.

 

 

Източник: www.bcaa.com; www.livestrong.com; aminoacidstudies.org
Източник снимка: www.123rf.com