Ананасът – тропическа свежест

Свежият ананас е с ниско съдържание на калории. Независимо от това, той е източник на много минерали и витамини, които са от съществено .... 2014-06-17T17:44:14+00:00 Здравни Статии

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

 

1. Свежият ананас е с ниско съдържание на калории. Независимо от това, той е източник на много минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното ни здраве.

 

2. Той не съдържа наситени мазнини и холестерол, но въпреки това, той е богат източник на разтворими и неразтворими диетични фибри, като пектин.

 

3. Ананасът съдържа протеолитичен ензим бромелаин, който преработва храната чрез разграждане на белтъчините. Бромелаинът също има противовъзпалителни, антисъсирващи и противоракови свойства. Изследванията са показали, че консумацията на ананас редовно помага в борбата срещу артрит, нарушено храносмилане и глисти.

 

4. Пресният ананас е отличен източник на витамин С. 100 грама съдържат 80% от препоръчителния дневен

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100 г

Източник: usda

Енергия

50 ккал

Белтъчини

0.54 гр

Мазнини

0.12 гр

          наситени

0.009 гр

          мононенаситени

0.013 гр

          полиненаситени

0.040 гр

          холестерол

0.00 мг

Въглехидрати

13.12 гр

          Захари

9.85 гр

          Фибри

1.40 гр

Витамини

 

Витамин С

47.80 мг

Витамин В1 (тиамин)

0.079 мг

ВитаминВ2 (рибофлавин)

0.032 мг

Витамин В3 (ниацин)

0.500 мг

Витамин В6 (пиридоксин)

0.112 мг

Витамин В12 (кобаламин)

0.00 мкг

Фолиева киселина

18 мкг

Витамин А

3 мкг

Витамин Е

0.02 мг

Витамин D

0.00 мкг

Витамин К

0.7 мкг

Минерали

 

Калций

13 мг

Желязо

0.29 мг

Магнезий

12 мг

Фосфор

8 мг

Калий

109 мг

Натрий

1 мг

Цинк                                

0.12 мг

прием на този витамин. Витамин С е необходим за синтеза на колаген в тялото. Колагенът е основният структурен протеин в тялото, необходим за поддържане на целостта на кръвоносните съдове, кожата, органите и костите. Редовната консумация на храни, богати на витамин С, помага на тялото да се предпази от скорбут, от развитието на инфекциозни агенти (повишава имунитета).

 

5. В допълнение, този плод е богат на витамини от В-групата фолати, тиамин (витамин В1), пиридоксин(витамин В6), рибофлавин и минерали като мед, манган и калий. Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности, помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Медта е полезен ко-фактор за синтеза на червените кръвни клетки.

Ананасът – тропическа свежест

 

6. Също така, той съдържа малко количество витамин А и бета-каротин. Тези съединения са известни, че имат антиоксидантни свойства. Витамин A е необходим за поддържане на лигавиците и кожата здрави.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

 

1. Ананасът достига пълна зрялост (от засяването до брането на плодовете) за 3 години.

 

2. След като бъде откъснат, ананасът спира  да зрее. Затова не си мислете, че като оставите ананаса за една седмица, той ще узрее повече. А разликата в цвета на ананасите се дължи на това къде са били отглеждани. Това означава, че ананасите със зелен цвят ще са толкова сладки колкото и тези с по-жълт цвят.

 

3. Ананасът се използва за получаването на вино.

 

4. Незрелите ананаси са не само неприятни на вкус, но могат да бъдат и отровни. Незрелите ананаси дразнят силно гърлото и имат силен разхлабващ ефект.

 

КАКВИ ТРЯБВА ДА СА АНАНАСИТЕ ПРЕДИ ДА СИ ГИ КУПИМ.

 

1. На пазара избирайте тези, които са тежки за размера си. Обикновено няма разлика в качеството между малък и голям ананас.

 

2. Избирайте плодовете, които нямат мухъл и натъртвания. Някои хора проверяват състоянието, качеството и зрялостта, чрез докосване с пръстzirconicusso.freedigitalphotos.net . Един добър и зрял ананас, издава тъп звук като го почукнете, докато незрелия с лошо качество звучи кухо. Той спира да зрее, веднага след като се откъсне, затова избирайте плодовете с ароматно-сладникава миризма.

 

3. Той се разваля бързо, ако се съхранява на стайна температура. Тъй като е нетраен и не може да се съхранява в хладилник в продължение на много време, по-добре го изяжте възможно най-рано. Въпреки това, можете да го съхраните в хладилника за 1-2 дни.

 

 

АЛЕРГИЧНИ ЛИ СТЕ КЪМ АНАНАСИТЕ?

 

Алергията към ананасите може да бъде представена от симптоми, които не представляват опасност, но понякога симптомите могат да бъдат животозастрашаващи. Симптомите могат да бъдат следните:

 

1. Червени обриви, които могат да се появят веднага след като сте яли ананас или до няколко часа след консумацията му.

2. Подуване, сърбежи и усещане за парене.
3. Повръщане, диария, гадене, запек.
4. Ниско кръвно налягане, прилошаване.
5. Затруднено дишане.

 

 

Автор: www.zdraviste.com

Източник снимка: rakratchada torsap/www.freedigitalphotos.net

Източник снимка 1: zirconicusso/www.freedigitalphotos.net

Източник снимка 2: zirconicusso/www.freedigitalphotos.net