Анасон див

Анасон див

Pimpinella saxifraga Сем. Umbelliferaea – Сенникоцветни

 

бедреница, горски анасон, каменоломков анасон

 

ОПИСАНИЕ:  Многогодишно тревисто растение високо 30 – 60 см, със слабо разклонено, леко надлъжно набраздено, в горната си част голо стъбло. Приосновните листа са на дълги дръжки, простоперести, с 5-7 приседнали, заоблени до продълговати назъбени или врязани листчета; стъблените листа са по-малки, двойноперести, с почти линейни дялове; най-горните са още по-дребни. Цветовете са събрани в сложни, с 6 до 12 лъча сенници, без обвивни листчета. Чашка липсва; венчето е бяло, 5-делно, несраснало; тичинките са 5, плодникът е от 2 плодолиста с долен яйчник. Плодът е широко-яйцевиден, разпадащ се надлъжно на 2 половини. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по сухи тревисти и каменливи места, из храсталаци и горски окрайнини. Разпространено из цялата страна от 400 докъм 1800 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Корените

Корените и плодовете са богати на фурокумарини (умбелиферон, бергаптен, пимпинелин и др) и съдържат етерично масло с непроучен състав.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Секретолитично, експекториращо при възпаления на дихателните пътища.

 

Препоръчва се като секретолитично и отхрачващо средство при катари на горните дихателни пътища – ларингит, трахеит, бронхит, при стомашно-чревни катари, за облекчаване болките в бъбреците и пикочния мехур при нефролитиаза, за повишаване на диурезата и потоотделянето.

 

Външно се прилага за лечение на циреи, отоци, витилиго, конюнктивити.

 

 

 

Вътрешно – 1 чаена лъжичка ситно стрит корен се наставя с   1 чаша вода на студено в продъкжение на 8 часа, прецежда се и същата дрога се запарва с 1 чаша  вряща вода, след 10 мин отново се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се подслаждат с 1 супена лъжица мед. Изпива се за 1 ден на глътки. Извлек за гаргара се приготвя по същия начин, но с двойно количество дрога. Или 1 чаена лъжичка ситно счукани корени се заливат с 1 чаша вряща вода, след изстиване се прецежда – доза за 1 ден.

 

Външно – сварената дрога във вид на каша се налага като лапа. При конюнктивити се правят компреси с инфуз.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: wikipedia