Ангелика

Ангелика

Сем. Umbelliferae – Сенникоцветни

 

Пищялка, Angelica officinalis (Moench.) Hoffm.

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с късо, мощно, месесто, обрасло с дълги коренчета коренище. Стъблото е правом високо до 1,5м, в основата много дебело, обло, тънко набраздено, кухо, в долната част червеникаво обагрено, в горната част разклонено. Долните листа са твърде големи (60-90 см), тройниперести, цилиндрични, кухи дръжки; листчетата са яйцевидни до продълговати, неравномерно назъбени, като връхното е триделно, а страничните – двуделни; горните листа са двойноперести. Листните влагалища са големи, издути. Цъфти през юли-август.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Посочва се за влажните ливади и мочурища в Родопите и Стара планина, но хербарен материал няма. На Запад се култивира.

 

ДРОГА:  Коренът; в народната медицина се употребяват и листата, и плодовете.

Корените съдържат 0,35% етерично масло, 0,30% ангеликова киселина, 0,80% ангелицин, 0,20% остенол(фурокумарин), 6% смола, восък, танини, горчиво вещество, 24% захар.

Етеричното масло съдържа феландрен и други терпени, оксипентадецилова киселина, валерианова киселина.

Плодовете освен етерично масло (0,5 – 1,5%) с основна съставка феландрен съдържат още около 17% тлъсто масло и кумариновите производни ксантоксол и ксантоксин.

 

 

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Корените на ангеликата действат аналгетично и спазмилитично. Препортъчват се при метеоризъм, за тонизиране на стомаха и при храносмилателни смущения и хиперацидитет. Употребяват се и като откашлечно средство при заболявания на дихателните органи и за възбуждане на жлъчната секреция. Действа и диуретично. Препоръчвани са за бани при истерия и леки нервни възбуди, под форма на извлек за гаргара при възпаления в устната кухина, под форма на разтривка със спиртна настойка (1:10) от корените за облекчаване на болките при ревматизъм. Ефектът на ангеликата се дължи на съдържанието на етерично масло и кумарина.

 

Прилага се под формата на студена запарка: ½ – 1 чаена лъжичка ситно нарязан корен се поставя в 1 чаша студена вода, след 30 мин се възварява за няколко минути. Изпива се за 1 ден на няколко пъти.

 

Изполвани източници:
Снимка: wikipedia
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.