Английска сол (магнезиев сулфат) – ползи за здравето

Магнезия е един от компонентите на човешките клетки и организма се нуждае от него за регулиране на повече от 325 ензима и играе важна роля . 2014-12-15T00:18:11+00:00 Здравни Статии

Английската сол има редица ползи за здравето, както и много такива за външния ни вид. Тя представлява магнезиев сулфат.

 

Магнезия е един от компонентите на човешките клетки и организма се нуждае от него  за регулиране на повече от 325 ензима и играе важна роля в множество телесни функции. Недостигът на магнезий се свързва също със здравословни проблеми като високо кръвно налягане, остеопороза и мигрена.

 

Ето с какво може да е полезна английската сол:

 

1. Неутрализира вредното въздействие на стреса – английската сол може да ви помогне да се успокоите, когато се чувствате притеснени. Стресът понижава нивата на магнезий в тялото и повишава нивата на адреналина.  Магнезиев играе важна роля в освобождаването и поемането на серотонин – хормона на щастието. Това създава усещане за благополучие и спокойствие, като същевременно намалява тревожността, раздразнителността, безсънието и нарушенията  в сърдечния ритъм.

 

Добавя се 1 чаша английска сол във ваната. Потопете се в нея в продължение на 20 минути, за да се почувствате по-спокойни.
Използвайте  английска сол  за ваната  3 пъти седмично, за да се насладите на живот без стрес.

 

2. Облекчава болката от различен произход – английската сол може да помогне за облекчаване на симптоми като болка, подуване и възпаление. Магнезият помага за регулирането на нивото на рН в тялото. Това от своя страна намалява сковаността, възпалението и болката, свързана с всяка форма на артрит, включително и подагра.

 

Тя също помага за  минерализацията на костите.

 

Добавете 2 супени лъжици английска сол в топла вода.
Накиснете болезнените частите на тялото в нея в продължение на 20 до 30 минути. Повтаряйте процедурата 3 пъти седмично.

 

3. Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система – английската сол  подобрява здравето на сърцето. Магнезият помага за поддържането на нормален сърдечен ритъм и здрави артерии. Когато артериите са здрави  има по-малък риск от образуването на кръвни съсиреци, натрупването на плаки и увреждане на артериалните стени.

 

Също така, английска сол подобрява циркулацията на кръвта, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

 

Насладете се на вана с приятна топла вода и една чаша английска сол 3 пъти седмично, за да подобрите здравето на сърдечно-съдовата система и да намалите  риска от сърдечен удар.

 

4. Подобрява храносмилането – английската сол спомага за елиминирането на вредните токсини и отпадъчните продукти от храносмилателната система. Тя също така действа като слабително средство, което улеснява изхождането и може да се използва за лечение на запек.

 

Разтварят се 1 или 2 чаени лъжици английска сол в 1 чаша топла вода и се пие на празен стомах веднъж дневно. Когато се приема вътрешно, английската сол може да предизвика някои нежелани реакции, включително стомашно-чревно дразнене, диария, гадене и повръщане.

 

Консултирайте се с вашия лекар преди да приемате английска сол. Не я приемайте повече от 1 седмица.

 

Английската сол трябва да се избягва от бременни или кърмещи жени и тези, които имат проблеми с бъбреците или диабет. Той също така не се препоръчва за деца под 6-годишна възраст.

 

5. Английската сол ексфолира кожата – за здрава и гладка кожа, от съществено значение е да ексфолирате правилно веднъж или два пъти седмично. Това помага да се отървете от мъртвите клетки на кожата и да премахнете излишния себум, които могат да предизвикат сърбеж, пъпки, черни точки и други често срещани проблеми на кожата.

 

Просто втрийте нежно солта  във  навлажнената кожа, за да премахнете мъртвите клетки, а след това изплакнете с топла вода.

 

Друг вариант е да се смесят шепа английска сол с 1 супена лъжица зехтин,  след това разтрийте върху мократа си кожа. Изплакнете обилно.

 

Използвайте един от вариантите 1 път седмично.

 

 

Източник: www.livestrong.com; www.wikihow.com; www.wholeliving.com
Източник снимка: www.pixabay.com