АНОРЕКСИЯ

АНОРЕКСИЯ

При  болните от анорексия се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици.

 

 

 

 

 

 

 


АНОРЕКСИЯБлатен аир
(Acorus calamus)
– действа апетитовъзбуждащо. Приготвя се декокт от 15 г наситнено коренище на 3-3 и половина чаши вода. Пие се по 1/3 – ½ чаша 3-4 пъти на ден преди ядене. Може да се приема и под формата на инфуз (1:10) – по ¼ чаша 3 пъти на ден преди ядене.

 

 

 

АНОРЕКСИЯХрян (Armoracia rusticana) – действа апетитовъзбуждащо. Една супена лъжица настърган на ренде корен хрян се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да престои 1 час. От така приготвения извлек се пие по 1 кафена чашка 4 пъти дневно преди ядене.

 

 

 

 

АНОРЕКСИЯБял пелин /обикновен пелин, пелин/ (Artemisia absinthium) – притежава апетитовъзбуждащо и стимулиращо храносмилането действие. По една чаена лъжичка нарязана дрога се запарва като чай с 2 чаши вряща вода. Престоява 20 мин, прецеждасе и се пие по ½ чаша 3 пъти на ден 30 мин преди ядене.

 

 

 

АНОРЕКСИЯДив пелин /горски черен пелин/(Artemisia vulgaris L.) – има апетитовъзбуждащо и общоукрепващо действие. Водни извлеци от растението се приготвят като 1 супена лъжица ситно нарязани стръкове или корени се запарват в 200-300 г вряща вода и след престояване в продължение на 30 мин се прецежда. Получената течност се изпива на 3-4 порции през деня.