Антибиотично лечение и защо са важни пробиотиците

Ако имате инфекция, е важно да се знае дали тя е причинена от бактерии или вируси. Повечето инфекции на горните дихателни пътища, като например 2018-01-01T19:47:34+00:00 Здравни Статии

Антибиотиците, известни също като антибактериални средства, са видове лекарства, които разрушават или забавят растежа на бактериите. Антибиотиците се използват за лечение на инфекции, причинени от бактерии. Бактериите са микроскопични организми, някои от които могат да причинят заболяване.

 

Заболявания като сифилис, туберкулоза, салмонела, както и някои форми на менингит са причинени от бактерии. Някои бактерии са безвредни, а други са добри за нас.

 

Ако имате инфекция, е важно да се знае дали тя е причинена от бактерии или вируси. Повечето инфекции на горните дихателни пътища, като например най-обикновена настинка и възпалено гърло обикновено са причинени от вируси, което означава, че антибиотиците няма как да помогнат, тъй като те са ефективни при инфекции причинени само от бактерии, но не и от вируси.

 

Ако антибиотиците са употребявани или използвани неправилно съществува риск бактериите да станат резистентни – антибиотика става по-малко ефективен срещу този вид бактерия. Прекомерна употреба е един от факторите, които допринасят за нарастването на броя на бактериални инфекции, които стават устойчиви на антибактериалните лекарства.

 

Ето кои са най-честите нежелани ефекти при употребата на антибиотиците:

 

Диария

Гадене и повръщане

Гъбични инфекции на устата, храносмилателния тракт и влагалището.

 

За да намалим максимално риска от появата на тези нежелани ефекти на помощ идват пробиотиците. Пробиотиците служат за:

 

– Поддържане баланса на чревната флора

– Подобряване усвояването на хранителните вещества

– Пробиотиците допринасят за правилното функциониране на имунната система

– Производството на витамин К, фолиева киселина, други витамини, както и на някои мастни киселини

 

Ето още няколко признака по които можем да преценим, че се нуждаем от пробиотик:

 

– Кожни проблеми – вътрешното състояние на нашето тяло има пряко влияние върху външното му състояние. Обривите, розацеята, екзематаакнето и други подобни проблеми са пример за това.

 

– Слаба имунна система– нашата имунна система може да бъде подпомогната от полезните бактерии да различава, бактериите и вирусите, които са чужди за тялото ни и тези агенти, които са част от нашето тяло. Това прави пробиотиците най-добрата защита срещу инфекции. Балансираната чревна флора намалява риска от различни заболявания.

 

– Усещане за унилост и лошо настроение– здравето на храносмилателната система е тясно свързано със здравето на мозъка. Предаването на нервните импулси е тясно свързано със състоянието на чревната флора.

 

– Храносмилателни смущения– много е важно да се храним здравословно. Трябва да се премахнат трудно смилаемите храни от менюто. Те включват: преработени храни, пакетирани храни, пържени храни, млечни продукти, захарглутен и соя.

 

Пробиотиците ще ви помогнат да внесете равновесие в чревната флора.

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com