Аргинин – нужда от тази аминокиселина и хранителни източници

Аргининът също е отговорен за регулиране на хормона на растежа и инсулина. Той също така помага в тъканната регенерация. Освен това е от съществено значение за 2016-10-26T08:00:44+00:00 Здравни Статии

Аргинин или L-аргинин, е важна аминокиселина, която е важна за различни процеси, които се извършват в тялото. Тази аминокиселина стимулира имунната ви система, поддържа сърцето ви здраво.  Диетата, богата на аргинин е от съществено значение за вашето тяло да функционира оптимално.

 

Аргининът е полу-есенциална аминокиселина. Докато тялото ви произвежда достатъчно от нея при нормални обстоятелства, може да се наложи да си я набавите при определени условия.

 

Когато тялото ви претърпява травма, или страда от контузия, изгаряния, или дори хирургична процедура, има нужда от по-големи количества аргинин, отколкото тялото ви може нормално да синтезира.

 

Най-важната функция на аргинина е, че тя представлява азотен оксид, който е вазодилататор и тя разширява стените на кръвоносните съдове. Това помага за подобряване на притока на кръв към всички тъкани в тялото.

 

Аргининът също е отговорен за регулиране на хормона на растежа и инсулина. Той също така помага в тъканната регенерация. Освен това е от съществено значение за имунната система, защото тя помага в производството на антитела, както и тяхната синтеза чрез стимулиране на тимусната жлеза.

 

Храни богати на аргинин:

 

1. Морски дарове – морският лъв е най-богатият източник на аргинин – 3400 мг на 100 г. Но, като се има предвид, че те са застрашен вид, трябва да помислете за други хранителни източници на аминокиселината. Скариди, раци, омари, риба тон, и треска са отлични източници на аргинин.

 

2. Птиче месо – пуешките гърди имат най-висока концентрация на аргинин, около 2096 мг на всеки 100 г. Пилешко месо, пъдпъдъче месо и дивечово месо са други храни, богати на аргинин.

 

3. Червено месо – освен богато на протеини, свинското и телешкото месо също са богати на аргинин.

 

4. Бобови растения – соеви зърна, леща и грах имат най-висока концентрация на аргинин сред бобовите растения. Тези, които са вегани или вегетарианци трябва да включат разнообразие от бобови растения в хранителния си режим.

 

5. Семена и ядки – за тези, които търсят бърза, здравословна храна, слънчогледът, тиквените семки, фъстъците ще посрещнат вашите ежедневни нужди от аргинин.

 

6. Водораслите и спанака трябва да се включват в диетата ви за получаване на дневната ви доза аргинин.

 

Внимание: Въпреки, че не е възможно да предозирате с аргинин, е разумно приема да е в рамките на препоръчваната доза (около 6000 мг). При здрави индивиди, високите дози може да предизвика леки стомашно-чревни проблеми.

 

Аргининът, под формата на добавка, не трябва да се консумира от тези с остър херпес симплекс, тъй като това може да причини размножаването на вируса. По-високите дози трябва да се избягват от бременни / кърмещи жени, хора с ниско кръвно налягане, алергии или астма, и бъбречни заболявания, заедно с тези, които са имали скорошна операция или инфаркт.