Артишок – едно изумително растение с голяма лечебна сила

Ако имате проблеми с високия холестерол, проблеми с храносмилането, бавен метаболизъм, неприятно подуване на стомаха и наднормено .... 2014-12-13T22:34:10+00:00 Здравни Статии

Ако имате проблеми с високия холестерол, проблеми с храносмилането, бавен метаболизъм, неприятно подуване на стомаха и наднормено тегло,  вашето тяло се нуждае от полезните съставки на артишока.

 

Артишокът е отличен източник на фолиева киселина и съдържа витамини C и K. Той е багат на минералите мед, магнезий и манган. Високото ниво на холестерола, проблеми с черния дроб, бъбреците и дебелото черво са разрешими с помощта на артишока.

 

Артишокът се използва за стимулиране на потока на жлъчката от черния дроб и заради това се смята, че помага за облекчаване на симптомите при махмурлук, причинени от употребата на алкохол.

 

Лековитият артишок е ефективен също така при  синдром на раздразненото дебело черво, проблеми с бъбреците, при анемия, задържане на течности, артрит, инфекции на пикочния мехур и проблеми с черния дроб.

 

Артишокът намалява апетита и помага при проблеми с храносмилането.

 

Цинарин и флавоноидите, включително лутеолин, съдържащи се в артишока са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките на черния дроб.

 

Растението е отличен избор за диабетиците. Артишокът понижава серумните нива на кръвната захар.

 

Артишокът значително помага за прочистване и детоксикация при лечение на артрит и ревматизъм. Диуретичния му ефект може да помогне за облекчаване при проблеми с пикочните пътища.

 

Това растение  е най-силният съюзник, когато сме на  диета, тъй като то помага за понижаване на теглото и е перфектно допълнение при антицелулитен масаж защото прави кожата  красива и блестяща.

 

 

 

Източник: www.en.wikipedia.org; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com