Аспартам – какви са последиците за здравето от отровата на новия свят

Аспартамът е изкуствен подсладител. Навсякъде по света, той се използва за подслаждане на различни десерти, напитки, кисело мляко .... 2015-07-10T06:11:45+00:00 Здравни Статии

Аспартамът е изкуствен подсладител. Навсякъде по света, той се използва за подслаждане на различни десерти, напитки, кисело мляко и дори зърнени храни. Аспартамът се състои от аспарагинова киселина и фенилаланин. Аспарагиновата киселина се произвежда от тялото, докато фенилаланина е аминокиселина, която можете да си набавите от храната.

 

Сега ще ви запознаем с най-често срещаните странични ефекти, които се появяват при употребата на аспартам:

 

1. Усещане за замаяност и апатичност  – ако се чувствате замаяни има голяма вероятност консумацията на аспартам да е основният виновник за това състояние. Това е един от основните странични ефекти, с който можете да се сблъскате ако използвате аспартам. Аспартамът може да причини епилепсия, синдром на хроничната умора, обриви, спазми, пристъпи на паника, и т.н.

 

2. Болки в корема – продължителната консумация на изкуствения подсладител може да доведе до болки в корема. За да се справите с тях първото нещо е да прекратите приема на аспартам и след това да пиете повече вода и да приемате билков чай (мента, лайка) за успокоение на стомаха.

 

3. Замъглено виждане – при продължителна употреба, много хора се оплакват от влошаване на зрението и замъглено виждане.

 

4. Пристъпи на тревожност – много хора се оплакват, казвайки, че аспартамът води до тревожност и пристъпи на паника. Това състояние се характеризира с чувство на паника, чувство, трудности при дишане, горещи вълни или втрисане, и т.н.

 

5. Загуба на паметта – един от най-сериозните странични ефекти, свързани с употребата на аспартам е загубата на паметта, твърди публикация от 2006 г. на американската агенция по лекарствата и храните.

 

6. Болки в ставите – аспартамът отключва различни възпалителни процеси, които могат да доведат до появата на артрит и болки в ставите. Болките в ставите са един от симптомите на токсичността на аспартама.

 

7. Аспартамът води напълняване – хората обикновено са склонни да мислят, че аспартамът е нискокалоричен подсладител и в тази връзка ще ви помогне да отслабнете. Нищо подобно, аспартамът засилва още повече желанието ви да консумирате сладко, което със сигурност ще доведе до напълняване ако му се отдадете. Ако усещате, че имате нужда от сладко, просто си хапнете някой сладък плод, отколкото да се тъпчите с вафли и шоколади.

 

8. Аспартамът причинява рак – нискокалоричните подсладители често водят до появата на рак на устата, яйчниците, гърдата, ларинкса и на простатата.

 

9. Главоболие – то е един от най-често срещаните странични ефекти на аспартама. Установено е, че главоболието е доста по-интензивно и силно, когато увеличите приема на аспартам. Затова бъдете внимателни и се опитайте да избягвате този изкуствен подсладител.

 

 

Източник:www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.nhs.uk
Източник снимка: www.pixabay.com