Аспержи, зеленчук, който не включваме в диетата си, а трябва

Аспержите са изключително вкусна храна при условие, че не ги преварим, когато ги използваме за готвене. Малцина от нас включват асп ...... 2015-01-25T21:48:44+00:00 Здравни Статии

Аспержите са изключително вкусна храна при условие, че не ги преварим, когато ги използваме за готвене. Малцина от нас включват аспержите в списъка си за пазаруване. Сега ще ви посочим няколко основателни причини затова защо трябва да хапваме по-често аспержи.

 

1.Аспержите саполезни за очите ви – те съдържат витамин А, който е от съществено значение за здравето на вашите очи. Витамин A прави ретините по-ефективни при усвояването на светлината и предпазва очите от макулна дегенерация.

 

2. Аспержите са отличен източник на желязо – Недостигът на желязо се среща много по-често, отколкото си мислите. Дефицитът на желязо може да доведе до редица здравословни проблеми.  Една порция (една чаша) аспержи ще ви осигурят около 6-7% от препоръчителния дневен прием на желязо.

 

3. Аспержите ни предпазват от преждевременно стареене – те са богат източник на витамин Е, който действа като антиоксидант и предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

 

4. Аспержите са изключително полезни за бременните – те са естествен източник на фолиева киселина, която лекарите препоръчват на бременните жени. Фолиевата киселина позволява на плода да се развие нормално без аномалии и също така помага за предотвратяване на преждевременното раждане.

 

5. Аспержи са полезни за сърцето ви– яденето на аспержи може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Зеленчукът е много добър източник на витамини от група В, които помагат за регулиране на нивата на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на хомоцистеин повишават риска от сърдечно заболяване.

 

6. Аспержите ще ви помогнат да отслабнете – еднократна порция от аспержи (една чаша) ви осигуряват около 11% от дневния препоръчителен прием на фибри. Фибрите ви създават чувството за ситост и този факт може да ви погне да приемате по-малко калории, което от своя страна ще ви помогне да отслабнете по-бързо.

 

7. Аспержите неутрализират токсините, които са се натрупали в тялото – те са отличен източник на глутатион, който има детоксикираща роля и разгражда вредните токсини в организма. Добавянето на аспержи към вашата диета ще помогне на тялото ви да се освободи от токсините, които могат да причинят рак и други заболявания.

 

8. Аспержите регулират кръвната захар -Нормализирането на нивото на кръвната захар е още една от големите ползи за здравето на аспержите. Витамин Б и фибрите, които се съдържат в аспержите също помагат за регулиране на нивата на кръвната захар в организма. Аспержите могат да ви помогнат да намалите рискът от развитие на диабет.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.livestrong.com
Източник снимка: www.123rf.com