АСЦИТ

АСЦИТ

Mедицински термин от областта на гастроентерологията, с който се означава наличие на серозна течност в коремната кухина. Това състояние може да се дължи на различни причини, включително редица заболявания и прием на някои лекарствени вещества.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АСЦИТРешетка (Carlina acanthifolia) – българската народна медицина предлага решетката като средство за лечение на отоци (асцит), съпровождащи чернодробната цироза. Дрогата се прилага като алкохолен извлек в съотношение 1:10 в доза 15-20 капки 2-3 пъти дневно, както и под формата на запарка, изготвяна, както следва: 15 г от ситно нарязаната дрога се заливат с 500 мл вряща вода. Извлича се в продължение на 20 мин (извличане на горещо), след изстиване на течността и прецеждане се изпива изготвеното количество в продължение на два дни.

 

АСЦИТОбикновено еньовче /лепка/ (Galium aparine) – българската народна медицина го препоръчва при асцит придружаващ чернодробната цироза. Четири чаени лъжички от обикновеното еньовче се запарват с две чаши вряща вода, след изстиване се прецежда и се изпива за един ден.

 

 

 

АСЦИТБагрилна жълтуга (Genista tinctoria) – има диуретично действие. Растението се използва при заболявания, протичащи със задръжка на течности в организма. 15 г от растението се заливат с 300 г хладка вода, възвира се и се изпарява до 1/3 от началния обем, като от течността се пие по 1-2 суп. Лъжици през 2 часа.

 

 

 

АСЦИТМехунка (Physalis alkekengi) – българската народна медицина препоръчва плодчетата на дрогата при заболявания на черния дроб, протичащи с жълтеница и асцит. От плодчетата се изготвя отвара по следния начин: 15-30 сухи плодчета се заливат с 500 мл вряща вода и се варят в продължение на 5 минути; така изготвената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Препоръчва се освен това ежедневното консумиране на 10-15 пресни плодчета или изпиването на 20 мл сок, изстискан от пресни плодове.

 

АСЦИТБлатен тъжник (Filipendula ulmaria) – българската народна медицина използва растението като диуретично средство при асцит и други заболявания. Две супени лъжици от стръковете се заливат с 500 г вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие по винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използват по същия начин, само че се варят 10 минути.

 

 

АСЦИТЛазаркиня(Galium odoratum) – българската народна медицина прилага свежото растение при асцит съпровождащ чернодробната цироза. Две супени лъжици от дрогата се заливат с 400 мл вряща вода, като се оставя да престои в продължение на 1 час. След като изстине и се прецеди, пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

 

 

 

 

 

Източник снимка: https://en.wikipedia.org