Бадеми – здравословни ползи и защо трябва да ги включим в менюто си

Те също съдържат и мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор. Друга важна подробност е, че около 10-15 % от калориите, съдържащите се в ...... 2015-02-20T23:03:34+00:00 Здравни Статии

1. Бадемите са богати на хранителни вещества, които са необходими за да бъдем здрави. Въпреки, че съдържат много мазнини, бадемите са изключително здравословни.

 

Вижте, какво съдържа една шепа бадеми, наистина забележително:

 

Фибри: 3,5 грама.
Протеини: 6 грама.
Мазнини: 14 гр (9 от които са мононенаситени).
Витамин E: 37% от препоръчителния дневен прием.
Манган: 32% от от препоръчителния дневен прием.
Магнезий: 20% от от препоръчителния дневен прием.

 

Те също съдържат и  мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор. Друга важна подробност е, че около 10-15 % от калориите, съдържащите се в бадемите не се усвояват от тялото, поради невъзможността растителните мазнини в тези ядки да се усвоят напълно от тялото.

 

2. Бадемите са богати на антиоксиданти – антиоксидантите помагат за предпазване от оксидативния стрес, който може да увреди клетките и да доведе до преждевремнно стареене и развитието на ракови болести. Мощните антиоксиданти в бадемите са до голяма степен концентрирани в кафявата обвивка на тези ядки.

 

Бадемите съдържат и витамин Е, които също предпазва клетките от увреждане. Всъщност, бадемите са едни от най-богатите източници на този витамин. Изследвания са доказали тясната връзка между витамин Е и по-ниския риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и рак.

 

Поради тази причина, бланшираните бадеми (без обвивка) не са най-добрият избор от здравна гледна точка.

 

3. Бадемите помагат за регулирането на кръвната захар – ядките са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри. Това ги прави идеален избор за диабетиците. Другата причина, която прави бадемите толкова полезни за диабетиците е високото съдържание на магнезий.

 

Магнезият е минерал, който участва в повече от 300 биохимични процеси, включително и в контрола на кръвната захар. Препоръчителния дневен прием на магнезий е 310-420 мг. 60 грама бадеми осигуряват почти половината от това количество.

 

Оказва се, че 25-35% от болните с диабет тип 2 страдат от недостиг на магнезий и коригирането на недостига значително може да понижи нивото на кръвната захар и подобряването на чувствителността към инсулина.

 

4. Съдържащият се в бадемите магнезий, повлиява и високото кръвно налягане – високото кръвно налягане (хипертонията) е един от водещите фактори за сърдечни удари, инсулти и бъбречна недостатъчност. Недостигът на магнезий е тясно свързан с проблемите с кръвното налягане, независимо от това дали сте с наднормено тегло или не.

 

Проучванията показват, че коригирането на магнезиевия дефицит може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане.

 

5. Бадемите понижават нивата на “лошия“ холестерол – високите нива на холестерол в кръвта са предразполагащ фактор за развитието на сърдечни заболявания. Изследвания са доказали, че редовната консумация на една шепа бадеме е достатъчно за да намалите високите нива на “лошия“ холестерол.

 

6. Бадемите ни помагат да отслабнем – те са богати на фибри и белтъчини. Тези два вида хранителни вещества увеличават чувството за ситост. Освен това, калориите от бадемите не се усвояват на 100 %, което е идеално за хората, които искат да отслабнат.

 

 

Източник: www.nutrition-and-you.com; healthyeating.sfgate.com; www.healthyeating.org
Източник снимка: www.pixabay.com