Бактериалната резистентност към антибиотици може да бъде овладяна

Резистентността към антибиотици е нарастващ проблем, които причинява 23 000 смъртни случая и 2 млн случаи на заболявания всяка ..... 2015-07-20T10:41:19+00:00 Здравни Новини

Резистентността към антибиотици е нарастващ проблем, които причинява 23 000 смъртни случаи и 2 млн случаи на заболявания всяка година в САЩ. Над 70 вътреболнични инфекции са устойчиви на най-малко един антибиотик.

 

За съжаление, темпото на откриване на нови и ефективни антибиотици не отговаря на бързите темпове на развитие на бактериалната резистентност. Нови изследвания показват, че има шанс да се стопира развитието на резистентост към антибиотиците.

 

Чрез инфектирането на бактериите с мутирал вирус, изследователи в университета в Тел Авив мислят, че могат да повлияят резистентността към антибиотици. Изследователи са намерили начин да променят бактериалното ДНК чрез използването на мутирали вируси, което прави бактериите по-чувствителни към антибиотиците, използвани за лечението на бактериалните инфекции.

 

Този метод позволява на изследователите да използват вече наличните антибиотици, а не да откриват нови групи такива.

 

Това специално проучване е изследвало резистентна към антибиотици ешерихия коли (E.coli). Изследването може да бъде особено полезно в болниците, където могат да възникнат инфекции в резултат на резистентни бактерии.

 

Друго изследване има съвсем друга стратегия срещу антибиотичната резистентност, с помощта на компютърни програми и математични модели, като “машина на времето“, софтуерът може да проследи всички генетични промени, които са превърнали бактериите в резистентни към антибиотиците. След като са установени всички стъпки на генетична промяна, изследователите искат да накарат бактериите да се върнат в положението, когато не са били резистентни към антибиотиците, чрез генно модифициране.

 

 

Източник: http://www.organicauthority.com
Източник снимка: www.pixabay.com