Балкански чай

Балкански чай

Origanum vulgare L.  Сем.  Labiatae – Устноцветни

 

вранилова трева, горски чай, кеклич, овчарски босилек, риган, риганова трева, черновръхче

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е пълзящо, с множество коренчета, пъпки и възли, от които се развиват нови стебла. От всяко коренище стъблата са по няколко на брой. Те са жилави, изправени, четириръбести, повече разклонени в горната си част, червеникави, до 60 см високи, обикновено рядко окосмени. Листата са срещуположни, продълговато-яйцевидни, обикновено целокрайни или неясно назъбени, почти голи, с къси окосмени дръжчици, с рядко прозиращи точици или без тях. Горните листа са възтъпо заострени, слабо назъбени или целокрайни, с реснички, отгоре голи, отдолу мъхести само по жилките. Цветовете са обикновено червеникави или розововиолетови, по-рядко бели, дребни, двуусни, разположени в пазвите на едри, керемидообразни, припокриващи се виолетови прицветници така, че образуват класчета, разположени като метлица. Чашката е звънеста, с 5 еднакви зъбеца и с  пръстен от власинки при отвора. Венчето е неясно двуустно, с врязана горна и триделна долна устна. Тичинките са 4. Прицветниците са обагрени лилаво и са по-дълги от чашката. Плодът е съставен от 4 овални, гладки, тъмнокафяви орехчета. Цъфти през лятото. Надземните части на растението имат силна, приятна миризма и слабо горчив, стипчив вкус.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Атлантическа и Средна Европа, Средиземноморието; пренесено е и в Северна Америка. У нас се среща по поляните, храсталачните и каменливите места, горските сечища, просветлените гори, хълмовете и другаде, най-малко в предпланините и планините почти навсякъде в страната до 2000 м надморска височина на групи то по няколко растения.

 

ДРОГА: Стръковете по време на цъфтене

До 1,2% етерично масло, до 13% дъбилни вещества, фенолите тимол и карвакрол, геранилацетат. Листата съдържат значително количество витамин C. Семената съдържат до 28% бързо засъхливо тлъсто масло. Освен това дрогата съдържа и значително количество до 8% танинови и горчиви вещества, минерални соли и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  Отхрачващо, стимулиращо храносмилането

Съставките на дрогата са с ясно анестезиращо и антисептично действие, поради което тя се употребява като нервоуспокояващо, откашлечно и жлъчегонно средство, при възпаление и болки в стомаха и червата, при остър хроничен бронхит, коклюш, болезнена менструация, чернодробни смущения, жълтеница, нервна възбудимост: по 3-4 чаени лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Доза за 1 ден. За същата цел може да се използва и етеричното масло  – по 2-3 капки 2-3 пъти дневно.

Медоносно и декоративно растение. Старо народно средство против мравки, молци и други насекоми.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia