Бамя – здравословни ползи и защо трябва да присъства в нашето меню

С какво бамята е толкова полезна за нашето здраве? Редовната консумация на бамя, води до осезаемо подобряване на здравето ни ..... 2015-01-08T22:24:59+00:00 Здравни Статии

С какво бамята е толкова полезна за нашето здраве? Редовната консумация на бамя, води до осезаемо подобряване на здравето ни.  Както всички плодове, тя е пълна с полезни витамини и хранителни вещества, които ще заредят тялото ви с изобилие от енергия. Бамята е богата на  витамини от В – групата, като ниацин, витамин В6, тиамин и пантотенова киселина.

 

Всеки един от нас, който има основни познания за храненето, знае, че това са многоважни витамини и те правят възможно ефективното функциониране на човешкия организъм. Също така, бамята съдържа умерени количества витамин K.

 

Въпреки това, най-важният аспект от полезните свойства на това растение е способността му да лекува и предотвратява рак на гърдата. Налице са някои проучвания, които показват, че това чудно растение убива до 72% от ракови клетки в гърдата, ако се консумира достатъчно често.

 

Въпреки това, тъй като ракa на гърдата, както и всеки друг вид рак, е сериозно заболяване  и затова не ви препоръчваме да разчитате напълно на здравословните ползи на бамята. Първото нещо, което трябва да направите, ако страдате от рак, е да отидете на лекар и да следвате съветите му.

 

Бамята съдържа фибри и други вещества, които помагат за реабсорбцията на вода в дебелото черво, за абсорбиране на излишния холестерол и натрупаните токсини и за тяхното по-лесно отделяне от организма.

 

Бамята улеснява развитието на добрите бактерии и по този начин действа като пребиотик. Тези бактерии са подобни на тези, които се размножават чрез киселото мляко в тънкото черво и спомагат за биосинтезата на витамин B комплекс.

 

Семената на бамята служат като източник на първокачествен растителен протеин. Той е богат на аминокиселини като триптофан, цистин и други серни аминокиселини.

 

Помага за предотвратяване на диабета. Благодарение на фибрите и другите хранителни вещества, бамята участва в нормализирането на кръвната захар в организма, помага при диабет.

 

 

 

Източник: www.diabetes.co.uk/ ; www.healthline.com; beforeitsnews.com
Източник снимка: Rawich/www.freedigitalphotos.net