Анасон

Анасон

Pimpinella Anisum L.  Сем. Umbeliferae – Сенникоцветни

 

ОПИСАНИЕ:  Анасонът е едногодишно тревисто културно растение. Коренът е вретеновиден, слабо разклонен, достигащ до 60 см в почвата. От всеки корен излиза само по едно стъбло. Стъблото е до 60 см високо, изправено, в горната си част разклонено, голо или покрито с дребни власинки. Плодчетата и след изсушаване се запазват цели. Формата им е обратно крушовидна или широкояйцевидна.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  Анасонът е едно от най-старите познати на човека етеричномаслено растение. Предплага се, че произхожда от Мала Азия, където се отглежда още от древни времена. Отглежда се в Русия, Европа, Северна и Южна Америка. Анасонът е топлолюбиво растение, но младите растения не са много чувствителни към ниските температури (около 0 градуса целзий) и не измръзват от пролетни застудявания, забавят развитието си, ако засудяването  трае по-продължително време.

 

ДРОГА:  Употребяема част са плодчетата. Те се берат към края на юли. Прибирането трябва да се извършва сутрин, привечер или дори през нощта, за да се предпазят плодчетата от изронване. Изсушените анасонови плодчета са дребни, съставени от по две семенца, които обикновено не са отделени едно от друго. Миризмата е характерна, силна, а вкусът  – сладникаво парлив.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Анестетично, спазмиолитично, секретолитично, карминативно, и лактогонно действие. При възпаление на лигавицата на дихателните органи при кашлица, загуба на гласа, бронхиален катар, астма, храносмилателни смущения в стомаха и червата. Анасонът се използва като противовъзпалително средство при заболяване на бъбреците и пикочния мехур, при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, за увеличаване млякото у кърмачките. Анасоновите плодчета респективно анетолът, намират широко приложение в хранително вкусовата промишленост за подправка, в хлебопеченето, в сладкарската и бонбонетата индустрия.

 

 

 

По ½  до 1 чаена лъжичка на ситно счукани плодчета се заливат с една чаена чаша вряща вода; оставя се да стои 15 мин., след което се прецежда. Доза за 1 един. За целта може да се използва и етерично масло – 2-3 капки на бучка захар 2-3 пъти на ден. Действието се дължи преди всичко на съдържащия се в етеричното масло анетол. Анасоновото масло в спиртен разтвор (1-2%) е ефикасно външно средство срещу паразити по човека и домашните животни.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: wikipedia