Английско грозде

Английско грозде

Ribes grossularia L.  Сем. Saxifragaceae – Каменоломкови

 

бодливо френско грозде

 

ОПИСАНИЕ:  Английското грозде е до 1,5м висок бодлив храст. Клонките са светлозелени, нагъсто покрити с къси шипчета, а тук-там с едри бодли по възлите, много рядко липсващи в междувъзлията. Листата са длановидни, 3-5 делни, закръглено едроназъбени, понякога и от двете страни окосмени, с редки къси власинки по края. Листните дръжки са до 3 см дълги, гъсто влакнести. Цветовете са бели, ароматични, двуполови, зеленикави или червеникави, разположени по 1-3 в снопчета в пазвите на листата. Цъфти през май-юни в продължение на 10-20 дена. Плодовете узряват през юли – септември. Имат кисел вкус.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  В голямо разнообразие на сортове (около 1500) в Централна, Западна и Южна Европа, Северна Африка и голяма част от Азия. У нас се среща из горите, храсталачните и влажните места, скалистите склонове и разсветлените места в Западна и Средна Стара планина, Беласица, Западна Средна гора и др.

 

ДРОГА: Използват се корените и плодчетата. Корените се изкопават, изчистват се от надземните части, измиват се и се нарязват на късове, дълги до 10см, а по-дебелите се нацепват за по-бързо сушене. Беритбата на плодчетата се извършва в хубаво време, сутрин след роса. Общо взето плодчетата са нетрайни и могат да се запазят най-много 1-2 денонощия в хладни и влажни до 90% помещения. Плодчетата съдържат до 85% вода, до 8% захари, до 0,6% белтъчини, до 1,13% киселина(лимонена, ябълчна и винена), а в незрелите плодове – и янтарна. Пепелта на гроздето е богата на фосфор.

 

 

Плодчетата съдържат още до 50мг% витамин C, 0,10мг% каротин(провитамин А), 0,15мг% витамин B1, 73мг% натрий, 10мг% калций, 10мг% магнезий, 0,3мг% желязо, 19мг% фосфор.

 

ОСНОВНИ ДЕЙСТВИЕ: Пикочогонно действие, антидиарично действие.

Отварата от корените на растението се употребява в нашата медицина като пикочогонно средство при воднянка и подагра, както и като затягащо средство при диария. Тъй като в плодовете има висок алкален излишък, те могат да се използват за храна в натурално състояние, както и за приготвяне на плодови сокове, желета, сладка, сиропи, ликьори и вина.

 

Английското грозде е медоносно и декоративно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: Original uploader was Tsukasa at de.wikipedia