Вратига

Вратига

Tanacetum vulgare L.(Chrisanthemum vulgare)   

Сем. Compositae – Сложноцветни

 

ветриче, глистава трева, рошава кадънка, свратика

 

ОПИСАНИЕ:  Многогодишно тревисто растение. Коренището е хоризонтално, разклонено, късо, вдървесинено, многоглаво, с множество корени. Стъблото е до 1 м високо, изправен, слабо ръбесто, силно разклонено към горната си част, понякога червеникаво. Листата са текоперести, последователни, тъмнозелени отгоре, по-светли отдолу. Листчетата са със зъбчати краища, продълговати – долните дръжки, а горните седящи. Цветните кошнички са златистожълти, плоско изпъкнало дъно, само с тръбести цветчета, събрани в гъсти щитовидни съцветия по връхните разклонения на стъблото. Тичинките са 5. Плодосемките са без хвърчилка. Цъфти през лятото. Цялото растение има силна камфороподобна неприятна миризмат

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Предполага се, че растението е пренесено от Азия. Разпространено е като диворастящо в Европа, Балканския полуостров, Ориента, Северна Америка. У нас се среща по тревистите места, между храсталаците, по скалистите склонове, покрай реките, пътищата, често и като плевел, и то в цялата страна.

 

ДРОГА: Връхните стъблени части заедно с цветовете и само цветните кошнички.

Около 0,8% етерично масло с камфороподобна неприятна миризма – жълтеникава течност, постепенно потъмняваща на въздуха. Съдържа алкалоиди, белтъчини, глюкозиди, борнеол, пинен, туил алкохол, горчиви вещества, флавони, смоли, галова киселина, още неуточнени други терпени. Освен в цветните главички и в стръковете етерично масло се съдържа и в отделните растителни органи – листата, стъблата и корените, но в по-малки количества. Корените съдържат до 12% дъбилни вещества от пирокатехиновата група.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Антисептично и спазмолитично

1 супена лъжица стрити на прах стъбла с цвят се заливат с 2 чаши вряща вода и след изстиване се прецежда. Взема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене по указание  и под контрол на лекаря. Туйонът има силно глистогонно действие. Заради него дрогата се прилага във ветеринарната медицина против вътрешни паразити у домашните животни. За човека той е отровен. В големи количества дрогата е отровна. Дрогата се прилага външно при болки в ходилата – за бани, във вид на запарка – за измиване на косата против пърхут, като се пазят очите. Да не се употребява от бременни жени.

Народно инсектицидно средство. Експериментално е установено, че стритите на прах части на дрогата (цветовете и листата) парализират мухите 100% в разстояние на 15 минути. Прясната дрога, счукана на каша, се употребява я нашата народна медицина за налагане върху слепите очи против главоболие. Декоративно растение за паркове и градини.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia