Билки за здраво и силно сърце

Правилното функциониране на сърцето зависи до голяма степен от качеството на кръвта и притока на кръв. Това може да бъде постигнато чрез п .... 2014-10-15T20:51:55+00:00 Здравни Статии

Правилното функциониране на сърцето зависи до голяма степен от качеството на кръвта и притока на кръв. Това може да бъде постигнато чрез правилния прием на качествени храни, упражнения, както и цялостна здравословна диета и балансиран начин на живот.

 

Няколко билки са станали известни с течение на вековете със своите лечебни и поддържащи свойства в полза на сърцето. Ето кои са те:

 

1. Риган – Антиоксидантите се борят срещу свободните радикали, които могат да причинят нежелани химически реакции и по този начин помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Риганът помага на организма да пребори  възпалението и защитава сърцето от вредното въздействие на  „лошия“ холестерол (LDL).

 

2. Чесън – редовната му консумация лекува атеросклерозата, тъй като подобрява еластичността на артериите чрез намаляване на холестерола и мазнините, които могат да се натрупват по стените на артериите. Освен това, няколко проучвания показват, че няколко скилидки чесън на ден нормализира холестерола и кръвното налягане.

 

3. Глог – научните изследвания предоставят доказателства за положителната връзка между глога и разширяване на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. Тази билка укрепва сърцето, което след това може да функционира добре, осигурява по-добро кръвообращението и кислород до останалата част на тялото.

 

4. Лавандула – лавандуловото масло е известно със своите антисептични, антибактериални и седативни свойства. Неговите балансиращи ефекти помагат за укрепване на сърдечните мускули на сърцето, което подобрява свиването и отпускането на артериите и сърдечните камери на сърцето. Нейните седативни свойства, също помагат за облекчаване на сърцебиенето и хипертония.

 

5. Арония – доказано е научно, че тя е много полезна при хора с метаболитен синдром (е комбинация от затлъстяване с други болестни състояния на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, която увеличава риска за развитие на сърдечно-съдово заболяване и диабет). Тя е изключително богата на антиоксиданти и е известно, че намаляват високото кръвно налягане и лошия холестерол.

 

 

Източник: www.heart-health-guide.com; www.anniesremedy.com; www.healthy.net
Източник снимка: www.pixabay.com