Билки, които ни помагат за понижаване на високото кръвно налягане

За съжаление лекарствата за високо кръвно са единственият и основен начин за справяне с хипертонията. Недостатъците на лекарствата свързани 2014-09-16T10:57:14+00:00 Здравни Статии

За съжаление лекарствата за високо кръвно са единственият и основен начин за справяне с хипертонията. Недостатъците на лекарствата свързани с техните нежелани лекарствени реакции и привикването на организма към тях ни карат да търсим природни алтернативи, които могат да понижат кръвното налягане.

 

Ето някои билки, които са ефективни срещу високото кръвно налягане:

 

1. Риган –  той съдържа карвакрол, който е много ефективен при понижаване на кръвното налягане. Той намалява сърдечната честота, артериалното налягане. Риганът не съдържа натрий и е идеален заместител на солта. Натрият е един от основните причинители за високото кръвно налягане.

 

2. Валериана – тя съдържа естествено успокоително, което отпуска мускулите и понижава кръвното налягане. Приемането на валериана ще допринесе за цялостната релаксация и премахването на стреса. Тези ефекти от своя страна водят до понижаване на кръвното налягане при хората, живеещи с хипертония.

 

3. Босилек – стресът има разрушително влияние върху сърдечно-съдовата система,  но  адаптогенните свойства на босилека може да ни помогне за намаляване на стреса и свързаните с него щети върху организма.

Босилекът блокира предизвиканите от стреса биохимични промени, повишава издръжливостта на организма, стимулира имунитета и предпазва стомашната лигавица от вредното въздействие на стреса. Когато се приема ежедневно, босилекът може да намали високото кръвно налягане и да нормализира нивата на холестерола.

 

4. Лавандула – чрез масажиране на тялото с масло от лавандула, драстично може да намалите кръвното налягане. Лавандулата действа като вазодилататор чрез разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин може да се понижи високото кръвно налягане. Лавандуловото масло може да се прилага по цялото тяло чрез масаж. Можете също така да използвате лавандулата за да направите чай, който може да приемате ежедневно. Лавандулата може да се използва при безсъние и при разстроен стомах.

 

5. Пасифлора – тя е ефективна при понижаване на кръвното налягане, тъй като премахва стреса и безпокойството, които са основните фактори, които могат да доведат до  увеличение на кръвното налягане. Пасифлората се  използва като средство за  улесняване на заспиването.

 

 

Източник: www.webmd.com;www.wikihow.com; www.livestrong.com
Източник снимка: James Barker/freedigitalphotos.net