Билки, които отблъскват досадните комари

Доказано е, че комарите, наред с много други хапещи насекоми, се привличат от определени миризми в човешката кожа. Те биват привличани ..... 2015-08-20T09:36:27+00:00 Здравни Статии

Доказано е, че комарите, наред с много други хапещи насекоми, се привличат от определени миризми в човешката кожа. Те биват привличани от потта и други вещества, които се отделят от кожата което означава, че ако се потите обилно през лятото ще бъдете обект на постоянна атака от хапещите насекоми и комарите. За щастие природата ни предлага решение на този проблем чрез определени билки със специфична миризма, която маскира миризмата на пот и от друга страна, отблъскват комарите.

 

За да се защитите от насекомите трябва да се близо до тези билки или пък трябва да намачкате свежите листа от растенията и да ги втрийте в кожата.

 

Ето кои билки може да използвате като естествена защита срещу досадните комари:

 

1. Коча билка – Това ароматно растение е братовчед на ментата и съдържа определени вещества, които действат като естествен репелент против насекоми.

 

2. Градински чай и розмарин – Ако планирате да се съберате навън около огъня, сложете билките в огъня да изгорят. При изгарянето се отделят специфични вещества с характерна приятна за нас миризма, но не и за комарите. Тази миризма може да държи комарите надалеч за цялата вечер.

 

3. Лавандула – този красива и ароматна билка отблъсква не само комарите, но и молците и мухите. За да постигнете максимален ефект, трябва да втриете в кожата листа от лавандула.

 

4. Маточина – Този член на семейството на ментата има бели цветове и лек лимонов аромат, както и редица лечебни свойства. Тя е особено ефективна, когато искаме да държим комарите далеч от нас.

 

5. Невен – Замисляли ли сте се, че невенът, които сте засяли в градината може да ви предпази от комарите. За да постигнете максимални резултати в борбата с комарите, можете да насеете невен там където се събирате най-често вечерно време.

 

6. Босилек – притеснявате се как да отблъснете комарите по естествен път? Просто наредете няколко саксии с босилек и сте готови. Босилекът съдържа определни вещества, които отблъскват комарите и останалите насекоми.

 

7. Чаено дърво – Освен ползите за здравето, чаеното дърво отблъсква комарите. Етеринчото масло на чаеното дърво има силна миризма, която не се харесва на хапещите насекоми. Можете да засадите няколко растения във вашата градина, така че комарите няма и да помислят да ви наближат.

 

 

Източник: www.naturallivingideas.com; https://en.wikipedia.org; www.rodalesorganiclife.com
Източник снимка: www.pixabay.com