Билки, които ще ви помогнат да се справите с високия холестерол

Сърдечно-съдовите заболявания са номер 1 причина за смъртността сред населението. Изследвания са доказали, че намаляването на ...... 2016-08-07T13:18:46+00:00 Здравни Статии

Сърдечно-съдовите заболявания са номер 1 причина за смъртността сред населението. Изследвания са доказали, че намаляването на нивата на лошияхолестерол води до понижаването на риска от инфаркт или друго сърдечно заболяване. От изключително важно значение е редовно да следите нивата на холестерола независимо дали сте здрави или не.

 

Нивото на холестерола се влияе от няколко фактора, включително възраст, тегло, храната, която ядем, стрес и физическа активност. Хората могат да понижат нивото на холестерола чрез воденето на здравословен начин на живот: трябва да поддържате оптимално телесно тегло, да консумират храни с ниско съдържание на наситени мазнини и на транс-мазнини, трябва да практикувате някакъв спорт, да избягвате алкохола и цигарите.

 

Сега ще ви представим няколко билки и подправки, които ще ви помогнат да се справите с високите нива на “лошия“ холестерол.

 

1. Чесън – от древни времена, чесънът е бил използван за лечението на различни заболявания. Изследвания са показали, че чесънът може да ви помогне да запазите нивата на холестерола в норма чрез намаляване нивата на серумния холестерол и  увеличаване на нивата на“добрия“ холестерол.

 

Чесънът може да намали нивата на холестерола без никакви странични ефекти както лекарствата предназначени за тази цел, освен това, чесънът помага за намаляване на кръвното налягане, предпазва от инфекции и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Така че, ако искате да запазите нивата на холестерола в норма, трябва да го включите в ежедневната си диета.

 

2. Зелен чай – той е чудесен антиоксидант и предотвратява  абсорбцията на холестерола в храносмилателния тракт, което го прави отлично средство за намаляване на холестерола.

 

Изследване, публикувано в американско списание за клинично хранене, установило, че хората, които пият зелен чай за няколко месеца, намаляват нивата на лошия холестерол с до 2% в сравнение с хората, които не са пили зелен чай, в същото време нивата на “добрия“ холестерол остават незасегнати.

 

3. Люцерна  – проучвания показват, че люцерновите семена помагат на хората да поддържат добро ниво на холестерола чрез намаляване на “лошия“ холестерол в кръвта, докато нивата на “добрия“ холестерол остават същите. Фибрите и фитонутриентите в люцерната не позволяват на холестерола да навлезе в кръвта.

 

Освен това, люцерната е отличен източник на витамини, фолиева киселина, магнезий, калий, желязо и други видове минерали, които са от съществено значение за правилното функциониране на различните органи в тялото. Приемайте люцерна в умерени количества (80-120 грама дневно), тъй като може да причини увреждане на червените кръвни клетки в организма.

 

 

За хората, които страдат от висок холестерол, могат да използват Природен инулинов концентрат (ПИК), който регулира кръвната захар.

 

4. Поликозанол  – това е природен продукт, който се получава от восъчното покритие на захарната тръстика. Доказано, че поликозанолът е ефективен за намаляването на нивата на холестерола в организма чрез разбиването му. Изследвания са установили, че поликозанолът е особено полезен за жените в постменопауза с високи нива на холестерол.

 

5-10 мг на ден от тази добавка са напълно достатъчни за понижаване на нивата на холестерола като не трябва да се приема повече от 20 мг  на ден.

 

 

Източник: www.besthealthmag.ca; www.thehealthsite.com/; www.ncbi.nlm.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com