Билки с диуретично действие, които ще премахнат натрупаните течности

Диуретиците помагат на организма да се отърве от излишните течности включващи предимно вода и натрий. Повечето от тях стимулират бъбреците да отде ............. 2016-04-07T15:55:44+00:00 Здравни Статии

Диуретиците помагат на организма да се отърве от излишните течности включващи предимно вода и натрий. Повечето от тях стимулират бъбреците да отделят повече натрий с урината. Заедно с натрия организма се изхвърлят и излишните течности.

 

Лекарите предписват диуретици, когато тялото не може да отделя приетите течности. Този проблем е по-често явление при по-възрастните хора. Следните състояния могат да изискват регулиране на водносолевия баланс в организма или да доведат до задържане на течности:

 

високо кръвно налягане
застойна сърдечна недостатъчност
цироза на черния дроб
бъбречна дисфункция
камъни в бъбреците
оток (отекли крака)
синдром на поликистозните яйчници
диабет

 

Някои билки и хранителни добавки имат диуретични свойства, които могат да бъдат полезни за вас. Винаги се обръщайте към вашия лекар и попитайте за евентуални алергични реакции, особено ако вече приемате лекарства.

 

Сега ще ви представим билките с най-изразени диуретични свойства, с които можете да избегнете употребата на лекарства с такъв ефект.

 

1. Магданоз – освен като подправка, магданозът притежава безброй ползи за здравето ни. Магданозът подобрява храносмилането и притежава диуретичен ефект. Магданозът улеснява отделянето на натрупаните в организма течности и подобрява дейността на бъбреците.

 

2. Хвойна – това растение е използвано като диуретик от Средновековието насам. Няколко проучвания са доказали, че консумацията на чай от хвойна значително увеличава количеството на отделената урина. Подобно на много естествени диуретици, хвойната, не изчерпва калия в организма както при някои лекарства. Чаят от хвойна ускорява метаболизма и помага за справяне с излишните килограми.

 

3. Зелен и черен чай – всеки път, когато се наслаждавате на чаша зелен или черен чай, можете да бъдете сигурни, че тялото ви ще се сбогува и с натрупаните течности. Зеленият и черният чай са с доказани диуретични свойства.

 

4. Хвощ – в народната медицина декокти и инфузи от хвощ се прилагат освен като диуретично и кръвоспиращо средство и при бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест, при ревматизъм, подагра, заболявания на дихателните органи, а също така и при хипертонична болест и атеросклероза.

 

5. Глог този член на семейство Розоцветни е можен диуретик – от изсушените цветове или листа се вземат две равни супени лъжици и се заливат с вряла вода в обем около 500 мл. Запарката се оставя в продължение на 2 часа. Прецежда се и се пие по винена чаша 3 пъти дневно 30 минути преди ядене. С неговото диуретично действие, глогът е полезен при застойна сърдечна недостатъчност и при бъбречни проблеми.

 

6. Глухарче – то съдържа вещества, които увеличават отделянето на урина и помагат за премахването на отоците. От младите листа на глухарчето може да се направи салата, която пречиства кръвта, стимулира уринирането и облекчава болката при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, а чай от листата помага при инфекции на пикочните пътища.

 

 

Източник: www.anniesremedy.com; stomachbloating.net; www.progressivehealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com