Билки с имуностимулиращо действие, които ще ни помогнат да бъдем здрави през студените месеци

Имунната система на организма е толкова надеждна и силна, колкото адекватно се грижим за нея. Някои хора са просто благословени с добър .... 2016-10-14T07:02:06+00:00 Здравни Статии

Имунната система на организма е толкова надеждна и силна, колкото адекватно се грижим за нея. Някои хора са просто благословени с добър набор от гени, които гарантират по-силна имунна система. За други, които са със слаба имунна система трябва да си осигурят правилно хранене, достатъчна почивка, здравословен активен начин на живот, изобилие от слънце и липса на стрес.

 

Антибиотиците и ваксинирането като средства за подпомагане на защитните сили на организма срещу болести, вече са развенчани от последни открития. Антибиотиците атакуват полезните бактерии в стомаха и потискат имунната система.

 

Ето някои растения и билки, които ще стимулират имунитета ви и ще направят така че да забравите за лекарствата:

 

1. Ехинацея – тя е популярна билка, която е добре позната със своето имуностимулиращо действие. В комбинация с хидрастис – друга билка, или пък самостоятелно като чай, ехинацеята ще ви предпази от инфекции на горните дихателни пътища, грип и настинка.

 

2. Жен-шен – неговата основна активна съставка, гинсенозид има противовъзпалителни и противоракови свойства. Клинични изследвания са показали, че това може да подобри психологическите и имунните функции, както и да ви предпази от състояния като диабет.

 

3. Листа от гинко билоба – те съдържат антиоксидантни съединения, които защитават организма от болести причинени от свободните радикали. Освен това е установено, че гинко билобата ни защитава срещу радиацията. Последните изследвания също показват, че екстракт от тази билка може да неутрализира окислителни агенти и свободните радикали, причинени в клетките, дължащи се на радиацията, предотвратявайки по този начин клетъчната смърт.

Билки с имуностимулиращо действие, които ще ни помогнат да бъдем здрави през студените месеци

4. Астрагал – подпомага здравето на имунната система, засилва оздравителните процеси. Предоставя енергия срещу умора и продължителен стрес. Притежава антиоксидантни свойства, подпомага здравословната функция на черния дроб. Известен с адаптогенните си качества.  Тя също така служи за борба срещу настинка и грип. Астрагала намалява стомашната киселинност, което води до увеличаване на метаболизма на организма и се стимулира елиминиране на отпадъчните продукти в организма.

 

5. Котешки нокът – тази билка от Перу обикновено се използва за стомашни проблеми. Наскоро, обаче, тя  се превръща в известен имуностимулатор, който помага на организма да се бори с инфекциите и дегенеративни заболявания. Тя съдържа оксиндол-алкалоиди за повишаване на капацитета на имунната система, които стимулират унищожаването на патогенните микроорганизми.

 

6. Куркума – тази подправка съдържа куркумин, който има забележителни антиоксидантни свойства. Тя също има антибактериални, противовъзпалителни свойства. Куркумата намалява възпалението чрез стимулиране на надбъбречните жлези да произвеждат хормон, който намалява възпалението. Проучванията при животни са разкрили, че куркумата предпазва черния дроб от вредните ефекти на алкохола и някои токсини. Куркумата също помага при проблеми с храносмилането, като стимулира жлъчния поток.

 

 

Източник: www.motherearthliving.com; www.health.harvard.edu; www.herbs.org
Източник снимка: www.pixabay.com