Билкови рецепти при бронхиална астма

Астмата (наричана още бронхиална астма) е хронично заболяване на дихателните пътища, които понякога се възпаляват вследствие на ............ 2015-02-19T21:46:12+00:00 Здравни Статии

Астмата (наричана още бронхиална астма) е хронично заболяване на дихателните пътища, които понякога се възпаляват вследствие на алергична реакция на организма или емоционален стрес.

 

Копитник – притежава отхрачващо действие. Активните съставки на дрогата се извличат на горещо, като се спазват следните съотношения: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога(прясна) се заливат с 200 мл вряща вода и се оставя да се извлича до изстудяване на сместа. След това се филтрува и така приготвеният извлек се изпива в продължение на един ден.

 

Подбел – притежава отхрачващо, омекчаващо и антисептично действие. Една супена лъжица сухи листа се заливат с 400 мл гореща вода и се оставят да киснат 1 час, след което запарката се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 4-6 пъти на ден.

 

Бедреница – 1 лъжица корени от бедреница се заливат с 250 г студена вода, слага се на тих огън и се загрява до завиране. Ври 1 минута и се прецежда. Пие се подсладено с мед по 1 чаша 3 пъти дневно.

 

Подбел, Мащерка, Евкалипт – смесват се равни части листа подбел, мащерка и евкалипт. 2 чаени лъжички смес се заливат с 250 г вряща вода, кисне 15 минути и се прецежда. Дозата е за 1 ден – изпива се на гладно.

 

Лопен висок – притежава следните ефекти върху дихателната система: втечняващо бронхиалния секрет, отхрачващо, омекчаващо, противовъзпалително, спазмолитично. Инфуз – 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога за една чаша вода – доза за един ден.

 

Пирей – притежава отхрачващо и противовъзпалително действие. Две чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 200 мл студена вода (извличане на студено) и престояват 12 часа. След филтриране остатъкът от дрогата повторно се залива с чаша вряща вода. След 10 мин двата извлека се смесват. Това е дозата за 1 ден.

 

Лечебна ружа – има омекчаващо и отхрачващо действие. Една-две супени лъжици ситно нарязани корени се извличат с 500 мл студена вода (извличане на студено) в продължение на 1 ден. Полученият извлек се прецежда, подсладява се малко и се пие по една супена лъжица на всеки 2 часа.

 

 

Източник снимка: marin/www.freedigitalphotos.net