Биотин – защитникът на косата и ноктите

Биотинът, известен още като витамин H или B7, е водно-разтворим витамин, който е много важен за силната, здрава коса и нокти. Био 2014-08-13T13:23:09+00:00 Здравни Статии

Биотинът, известен още като витамин H или B7, е водно-разтворим витамин, който е много важен за силната, здрава коса и нокти.

 

Биотинът може да бъде намерен в следните храни:  бадеми, яйца, черен дроб, орехи, сардини и пълнозърнести храни. Също така се произвежда в тънките черва с помощта на намиращите се там бактерии. Витамин В7 играе важна роля в метаболизма на клетките и помага  при превръщането на хранителните вещества, които консумирате в енергия.

 

Трябва да се обърне внимание на това, че биотинът няма да има един и същ ефект при всички, решили да го приемат. Това е така защото, той не стимулира растежа на нова коса.

 

Какво всъшност прави този витамин за косата ни? 

 

Биотинът участва в обновяването на космените фоликули и корените на  космите, които вече са израснали. Тези ефекти са достатъчни при хора с лека форма на алопеция (оплешивяване на косата), но ако страдате от тежка форма на оплешивяване, тогава биотинът няма как да възстанови косата ви.

 

Добрата новина е, че биотинът се считат за безопасен, дори и във високи дози за повечето хора. Има много малко странични ефекти, които ще посочим след малко. За това спокойно може да приемате хранителни добавки съдържащи биотин в период от няколко месеца.

 

 

Ако забележите някои от следните симптоми, има вероятност да страдате от недостиг на биотин:

 

1.  изтъняване на косата (често със загуба на цвят на косата)

 

2. червен люспест обрив около очите, носа и устата

 

3. други симптоми са: депресия, апатия, халюцинации, и изтръпване на ръцете и краката. Има някои доказателства, че пушенето на цигари може да причини дефицит на биотин в организма.

 

Освен за косата и ноктите, биотинът е изключително полезен за хората болни от диабет. Това е така защото, недостигът на витамин В7 в диетата води до нарушения в производството на инсулин. Също така, изследвания са доказали, че недостигът на биотин нарушава нормалното навлизане на инсулин в клетките. Това е още една причина, която показва необходимостта от витамина при хора болни от диабет.

 

Странични ефекти и безопасност

 

Лабораторни тестове показват, че биотинът дори и във  високи дози не е токсичен. Не са регистрирани случай на нежелани  реакции и странични ефекти. Бременните трябва да бъдат внимателни с приема на биотин във високи дози, тъй като могат да настъпят увреждания на плода. Дефицита на биотин при бременните също може да доведе до увреждания на плода. За това бременните жени трябва задължително да се консултират с лекар преди да започнат приема на биотин !!!

 

 

 

Източник: bestvitaminforhairgrowth.net; www.webmd.com; www.whfoods.com
Източник снимка: Suat Eman.freedigitalphotosnet/freedigitalphotos.net