Блага трева (пчелник) – лечебни свойства и приложение

Пчелникът, е полезен при лечение на симптомите, свързани с простуда и грип. Едно от най-важните свойства на билката е, че тя помага за втечняване на гъстия 2019-01-04T11:49:17+00:00 Здравни Статии

Пчелникът, е полезен при лечение на симптомите, свързани с простуда и грип. Едно от най-важните свойства на билката е, че тя помага за втечняване на гъстия бронхиален секрет и успокояване на кашлицата. В някои части на Европа, билкарите използват благата трева, за лечение на нарушено храносмилане и стомашен дискомфорт поради газове и подуване на корема.

 

Те силно препоръчват билката, за облекчаване на леки респираторни проблеми, които са резултат от бронхит и синузит. Някои медицински проучвания показват, че билката разширява кръвоносните съдове и по този начин може да се използва за лечение на високо кръвно налягане и аритмия.

 

Въпреки това, тъй като проучванията са в предварителен етап е важно да се направи справка с медицински експерти, преди билката да се използва при високо кръвно налягане.

 

Други важни свойства на билката пчелник, са, че тя облекчава спазмите и стимулира изпотяването като същевременно стимулира отделянето на жлъчка. Външно се използва за леки охлузвания и повърхностни кожни възпаления. Също така е полезна за жените, които изпитват болезнени менструални спазми.

 

Дрогата съдържа до 1% марубин (горчиво вещество), около 7% дъбилни вещества, малко етерични масла, смолисти вещества, восъци и слузи, минерални соли; още едно горчиво вещество, което не е идентично на марубин, холин и нитрати. Също така са изолирани алкалоидите бетоницин, турицин и стахидрин – със сърдечно-съдово действие, още един сесквитерпен, стероли, амини, галова и урзолова киселина.

 

 

Използва се като успокояващо средство при кашлица и хроничен бронхит (улеснява отделянето на храчките), при възпаление на жлъчката и черния дроб, при стомашни и чревни разстройства, както и при болезнена и недостатъчна менструация у болни от анемия жени: 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисва в 1 чаена чаша студена вода в продължение на 4 часа, след което се прецежда. Доза за 1 един.

 

Отварата от дрогата се употребява и външно за бани на деца с кожни обриви. При системното изследване (фармакологично и клинично) е установено следното:

 

Изолираната от дрогата марубинова киселина и нейната натриева сол са добро холеретично средство.