Блатна роза

Блатна роза

Nymphaea alba L.  Сем. Numphaeaceae  – Водни Рози

 

водна роза, бяла водна роза, бяла камилска стъпка, водна роза

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно водно тревисто растение. Коренището е месесто, дебело, пълзящо, хоризонтално разстлано по тинестото дъно, с множество корени и следи от дръжки на опадали листа. От него всяка пролет израстват листата. Стъбло няма. Листните петури достигат до 30 см големина в диаметър, прикрепени за коренището на дълги дръжки, плуващи на повърхността на водата, а понякога, стърчат и над нея. Те са възкръгли или късояйцевидни, дълбоко стреловидно изрязани, в основата почти кожести, гладки, целокрайни. Младите листа са завити по дължината на средната жилка и са изправени. Цветовете са бели, едри, до 12 см в диаметър, също плуващи на повърхността на водата, снабдени с дълги дръжки, които излизат направо от коренището, почти през целия ден отворени, слабо ароматични. Чашката е четирилистна. Чашелистчетата са удължено-яйцевидни. Венчелистчетата са 20-25, бели, целокрайни, крайните от които са по-дълги от чашелистчетата, а вътрешните постепенно преминават в многобройни тичинки. Нормалните тичинки са с линейна, не по-широка от прашника дръжка. Поленовите зърна са бледожълти с тъпи бодли по повърхността. Плодникът е сферичен до яйцевиден, а близалцето – плоско.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Средиземноморието, Балкански полуостров, Югозападна Азия, Северна Африка. У нас се среща из блатата и езерата по долните течения и разливите на по-големите ни реки, в низините на страната, долното течение на р. Ропотамо.

 

ДРОГА: Коренищата

Коренището съдържа дъбилни вещества, до 2% скорбяла, алкалоида нимфеин, който има действие върху централната нервна система, органични киселини, минерални соли, захари, метаарабинова киселина и др. Листата съдържат флавоновия глюкозид мирицитрин. От цветовете е изолиран кристалният глюкозид нимфалин, който е със сърдечно действие, а също и един еукозан. Семената съдържат до 47% скорбяла и тлъсто масло.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Хипотензивно

В народната медицина във вид на отвара: 5 г на 500 г като сърдечно действащо средство, а също и като успокояващо средство при полова възбудимост (по предписание и контрол на лекар). В по-големи дози е отровно.

Добро дъбилно растение, поради което се употребява за щавене на кожи, които се обагрят в кафяв или черен цвят. От старите коренища получават кафява или черна боя за вълна. Декоративно растение за украса на водни басейни и паркове, а също и в декоративното градинарство.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: DerHexer- wikipedia