Болест на Уипъл (WHIPPLE)

Представлява бактериална инфекция, която засяга стомашно- чревния тракт. Това заболяване засяга нормалното разграждане на хранителните 2014-09-04T23:04:16+00:00 Здравни Статии

Определение:

 

Представлява бактериална инфекция, която засяга стомашно- чревния тракт. Това заболяване засяга нормалното разграждане на хранителните вещества като мазнини и въглехидрати. И пречи на тялото нормално да усвоява хранителните вещества. Инфекцията може да засегне и други органи например: мозъка, сърцето, ставите и очите. Ако не се лекува, заболяването може да доведе до смърт.

 

Симптоми:

 

Основните симптоми са:

 

1. диария
2. силна коремна болка, която се засилва след нахранване
3. отслабване свързано с нарушеното усвояване на хранителните вещества

 

Други характерни симптоми са:

 

1. възпаление на ставите – най- вече глезените и китките
2. умора
3. слабост
4. анемия

 

Рискови фактори:

 

– предразполагащи са следните фактори за развитие на болестта:
1. възраст от 40 до 60 години
2. мъже – при тях се среща по- често

 

Усложнения:

 

Нормално тънките черва са покрити с власинки, които играят важна роля в усвояването на хранителните вещества. При болестта на Уипъл, власинките покриващи тънките черва са увредени, при което се нарушава абсорбцията на хранителните вещества. Поради недоброто усвояване настъпват умора, слабост, загуба на тегло, болки в ставите. Болестта прогресира с времето и ако не се лекува може да доведе до смърт.

 

Диагноза:

 

Лекарят ще ви прегледа, ще провери дали корема е твърд, кожата по- тъмна. Важна част от прегледа е назначаването на биопсия. Изследва се тъканна проба взета от тънките черва. Биопсията се извършва с помощта на ендоскопия. Тъканната проба се изследва за наличието на бактерията причиняваща заболяването. Лекарят може да назначи и пълна кръвна картина. Това се прави с цел да се открият състояния съпровождащи основното заболяване, като например анемията.

 

Лечение:

 

Лечението се провежда с антибиотици и е продължително. Продължава 1- 2 години за да се унищожи напълно бактерията, която причинява заболяването. Ефектът от лечението настъпва още след 1- 2 седмици. При болните, при които бактериалната инфекция не е засегнала мозъка и нервната система се наблюдава пълно възстановяване след пълния курс на антибиотичното лечение.

 

Поради хранителния дефицит в организма, лекарят може да ви препоръча приема на витамини и минерали с цел компенсиране на необходимите хранителни вещества за организма. Може да се нуждаете от допълнителен прием на витамин D, фолиева киселина, калции, желязо и магнезии.

 

 

Източник:www.webmd.com;wholeliving.com;en.wikipedia.org
Източник снимка: Ohmega1982/freedigitalphotos.net