Болест на Хашимото – симптоми и причини за това заболяване

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, нарушение, при което имунната система се обръща срещу собствените тъкани на тялото. При хората с Хашимото 2019-01-03T19:45:20+00:00 Здравни Статии

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, нарушение, при което имунната система се обръща срещу собствените тъкани на тялото. При хората с Хашимото, имунната система атакува щитовидната жлеза. Това може да доведе до хипотиреоидизъм, състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони за нуждите на организма.

 

Намираща се в предната част на шията, щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират метаболизма. Това включва сърдечната честота и колко бързо тялото ви използва калориите от храната, която ядем.

 

Причини за тиреоидит на Хашимото

 

Точната причина за появата на Хашимото не е известна, но се смята, че много фактори, играят роля. Те включват:

 

Гени. Хората, които страдат от Хашимото често имат членове на семейството, които имат заболяване на щитовидната жлеза или други автоимунни заболявания. Това предполага генетичен компонент на заболяването.

 

Хормони. Хашимото засяга около седем пъти повече жени, отколкото мъжете, което предполага, че половите хормони могат да играят роля. Освен това, някои жени имат проблеми с щитовидната жлеза по време на първата година след раждането. Въпреки, че проблемът обикновено отшумява, около 20% от тези жени развиват болестта на Хашимото година по-късно.

 

Прекомерни количества йод. Изследванията показват, че някои лекарства и приемането на твърде много йод, микроелемент, който се изисква от тялото ви, за производството на тироидни хормони, може да доведе до заболяване на щитовидната жлеза при по-чувствителни хора.

 

Излагане на радиация. Много случаи на заболяване на щитовидната жлеза са били докладвани при хора, изложени на радиация, включително при атомните бомби в Япония, ядрената авария в Чернобил, и при облъчване при лечение на рак на кръвта, наречено болестта на Ходжкин.

 

Симптомите на тиреоидит на Хашимото – симптомите на Хашимото могат да бъдат незабележими в началото и отнемат години да се развият. Първият знак на заболяването е увеличената щитовидна жлеза, наречена гуша. Други симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза поради Хашимото могат да включват:

 

напълняване
умора
бледност или подпухналост на лицето
ставни и мускулни болки
запек
неспособност да се стоплите
трудност при забременяване
ставни и мускулни болки
загуба или изтъняване на косата, чуплива коса
нередовни или тежки менструални периоди
депресия
забавена сърдечна честота

 

Лечение на тиреоидит на Хашимото

 

Няма лек за Хашимото, но хормоно заместителната терапия може да регулира нивата на хормоните и да се възстанови нормалния ви метаболизъм.

 

Лечението зависи от:

 

възраст
тегло
тежестта на заболяването
други здравословни проблеми
други лекарства, които могат да взаимодействат със синтетичните хормони на щитовидната жлеза