Болки във врата – причини

Болката във врата обикновено е причинена от твърде много напрежение в мускулите, които обграждат тази част на гръбначния стълб, тъй като те се опитват да 2016-07-20T22:52:24+00:00 Здравни Статии

Докато сте на работа или чистите къщата, можете да забележите появата на напрежение във врата. Стресът, неправилната стойка и други нездравословни навици могат да повлияят на появата на този проблем.

 

Около седем от всеки десет души страдат от болки в шията в някакъв момент от живота си, но това обикновено не е хроничен проблем и изчезва от само себе си.

 

Болката във врата обикновено е причинена от твърде много напрежение в мускулите, които обграждат тази част на гръбначния стълб, тъй като те се опитват да регулират позицията му.

 

В днешната статия искаме да обсъдим шест възможни причини за болките във врата и различни начини, за предотвратяването им. Прочетете повече!

 

1. Отслабване на мускулите в областта на врата – водейки заседнал начин на живот, постоянния стрес и резките движения са често срещани причини за атрофията на мускулите в тази част от тялото. Тази причина може да се задълбочи ако не се храните пълноценно и ако разтягате прекалено много тялото си по време на физически упражнения.

 

2. Неправилна стойка – изкривяването на тялото при седнало или изправено положение за продължителен период от време може да причини болка и да предизвика сериозни последици за костите и ставите.

 

Ако работите седнали, в продължение на часове, пред компютъра, може да доведе до схващане на мускулите и повишаване на риска от появата на болки. Добра идея е да почивате на всеки 20 до 30 минути, за да се разтегнете и да заемете правилна позиция пред компютъра.

 

3. Емоционални проблеми – до преди няколко десетилетия, много медицински специалисти не са искали да признаят силната връзка между емоционалното и физическото здраве. След много изследвания, обаче, се установило, че болката в гръбначната област може да се дължи на емоционално напрежение.

 

Безпокойство, тревога, стрес и депресия, са състояния на ума, които генерират голямо напрежение върху тялото. Това напрежение лесно се прехвърля върху мускулите на раменете, врата и гърба.

 

4. Болката във врата може да се дължи на различни вещества, които приемаме всеки ден – реакцията на организма към различни химически и нервни стимули също могат да доведат до епизоди на болка в шията.
Прекомерната консумация на кафе, алкохол и месни продукти може да предизвика промени в рН на организма, предизвиквайки възпаление и други отрицателни ефекти.

 

5. Тютюнопушенето също може да доведе до болки във гърба – токсичните съединения в цигарите могат да предизвикат хронични заболявания в жизненоважни органи и тъкани.

 

Пиенето на алкохол силно увеличава натоварването на гърба и врата, защото алкохола води до дехидратация на прешленните дискове, което води до тяхното по-бързо износване и увреждане.

 

6. Продължителната употреба на смартфони – хората, които използват своите смартфони непрекъснато, е по-вероятно да страдат от болки в гърба и врата, отколкото тези, които по-малко използват телефона си. При всяко навеждане за да разгледате нещо на телефона си, води до повишаване на напрежението в мускулите на врата.

 

Ето няколко препоръки за по-малко болки във врата:

 

– Правете стречинг упражнения, които обхващат областите около раменете, гърба и врата, най-малко веднъж на ден.
– Спете на твърд матрак с възглавница, която не е много висока. Спете по гръб или настрани, като избягвате спането по корем.
– Опитайте се да седите изправени и не стойте в една позиция продължително време.
– Бъдете внимателни, когато вдигате тежки предмети.
– Яжте храни, които са богати на калий, магнезий и калций, тези елементи са от съществено значение за здрави мускули и стави.

 

Сега, вече знаете какво може да причини вашата болка във врата, опитайте някои от тези здравословни навици, за да се предпазите от нея.

 

Ако болката продължава, въпреки че сте опитали съветите, които ви предложихме, трябва да се консултирате с лекар.

 

 

Източник снимка: www.freedigitalphotos.net