Болничните – и в електронен вариант от януари

Целта на промяната е да ускори изплащането на болничните и да намали грешките при тяхното попълване от страна на личните лекари. В момента срокът 2014-06-28T06:34:58+00:00 Здравни Новини

От януари догодина болничните ще се подават и в електронен вариант.

 

Личните лекари ще пращат здравните листове по интернет директно на НОИ. Промяната трябва да стане факт от 1 януари 2015 г. Идеята на Националния осигурителен институт все още чака одобрението на Министерския съвет.

 

Целта на промяната е да ускори изплащането на болничните и да намали грешките при тяхното попълване от страна на личните лекари. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в Националния осигурителен институт. Реално обаче е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я депозира в НОИ. След това служител на института въвежда данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния човек. При електронния болничен тази процедура отпада. Електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да отиват при работодателя, съобщава БТВ.

 

Доктор Виктор Рановски, който има практика с 1500 пациенти и пише по 20 болнични на месец, също казва, че промяната ще го улесни. „В момента, когато свършат бланките от болничните листове, аз трябва да си отделя един ден, за да отида до НОИ, да си подам заявление, да си купя бланките с болничните листове“, споделя медикът.

 

За д-р Мариела Теровска, която е личен лекар на три села в Благоевградско, промяната обаче ще причини предимно затруднения. „Ние в малките населени места почти работим без интернет. Това ще ни затрудни работата, още повече, че и пациентът не знам как ще го приеме“, казва тя.

 

Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка, за да ги осигурят. Междувременно ще попълват данните в електронния софтуер на осигурителния институт, а разпечатките от издадените болнични ще носят в НОИ.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: photostock/www.freedigitalphotos.net