Боровинка черна

Боровинка черна

Vaccinium myrtillus  Сем. Ericaceae – Пиренови

 

ОПИСАНИЕ: Полухраст, висок 15-50 см, със силно разклонение, тънки ръбести, зелени стебла. Листата са последователни, яйцевидни или продълговато-яйцевидни, стеснени на върха си, ситно назъбени, опадливи през есента. Цветовете са единични, разположени на къси дръжки в пазвите на по-горните листа. Чашката е 4-5-листна, зелена, дребна; венчето е 4-5-листно, сраснало, звънчевидно-кълбесто, червеникаво или зеленикаво; тичинките са 8-10, прашниковите половини са с по едно рогче на върха; плодникът е от 4-5 плодолиста с 4-5-гнезден долен яйчник. Плодът е ягодовиден, многосеменен, сферичен, черен, със сивосинкав полеп по повърхността. Цъфти в началото на лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: По каменливите и скални поляни, във високопланинските пасища, из иглолистните и буковите гори, навсякъде из нашите високи планини, а в Западна България – и по по-ниските планини.

 

ДРОГА: Листата и сухите плодове.

Листата съдържат флавонов глюкозид, танини 6-11%, малко арбутин 0,4-1%; пресните плодове съдържат 80% вода, 1-1,7% ябълчна и лимонена киселина, 5% инвертна захар, пектин, 5-10% танини, миртилин, инозит, витаминC, витамин А (провитамини). Сухите плодове съдържат тези вещества в съответно по-голямо количество.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Адстригентно, противъзпалително, хипогликемично

Експериментално е установено, че отвара от черна боровинка в течение на 24 часа стерилизира in vitro  хранителната среда, заразена с B. Coli, бацила на Еберт и бацила на Гертнер.

Народната медицина на много страни използва плодовете на боровинката за лечение на стомашно-чревни разстройства, възпалителни процеси в устната кухина, гингивити, афти, ангини, фарингити. Отварата от листатта на боровинката съвместно с отвара от листата на черницата се използват при начален диабет. С отвара от листата на боровинката Bart, Rayhery и Levind са успели да премахнат захарта в урината надиабетици, без това да е съпроводено с понижение на нивото на захарта в кръвта. Някои автори твърдят, че отварата от листа има и хипотонично действие при болни от високо кръвно налягане. В свежа форма или под формата на компоти боровинките се препоръчват за лечение на диабетна ретинопатия. Счита се, че антоцианозидите подобряват зрението.

В нашата народна медицина черните боровинки се прилагат: при диария – от време на време се изяждат по няколко сушени или свежи боровинки, които се сдъвкват хубаво, преди да се глътнат; при стомашни болки се вземат по 10-12 капки ракия от боровинки на бучка захар или в лъжичка топла вода или вино.

Ракия от боровинки се приготвя по следния начин: 8 супени лъжици боровинки се слагат в шише от ½ литър, напълнено с чиста ракия; държи се с месци.

При хроничен ревматизъм се прилага отвара от 40 г плодове, които врят 20 минути в 200 г вода – пие се по 5-6 супени лъжици  дневно дълго време.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: A. Masclef – wikipedia