Бор бял

Бор бял

Pinus Sylvestris L. Сем. PInaceae – Борови

 

ОПИСАНИЕ: Голямо дърво, достигащо на височина до 40 и повече метра, с моноподиално разклонение. Кората в долната част на стъблото е тъмносива, доста дълбоко напукана, в горната част жълтокафява. Иглите са по две на обща дръжка (скъсена клонка), външната им заоблена страна е синкавозелена, а вътрешната – плоска, светлозелена. Мъжките цветове са жълти, ресоподобни, събрани в лъжливи гроздове по най-младите клонки, съставени от много тичинки, всяка от които с 2 прашника. Женските цветове се състоят от една червеникава люспа с 2 семепъпки в основата на горната й повърхност; те са събрани по много в яйцевидни, дълги 7-8 мм, прикрепени върху най-младите клонки шишарчици, които след опрашването започват да нарастват и да се извиват надолу. След близо 2 години семената узряват и шишарките нарастват на дължина до 6-7 см; те са с яйцевидна форма и пепелявосива матова повърхност. След това люспите на шишарките се раздалечават и семената опадват. Цъфти в края на пролетта.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Образува пространни чисти или смесени гори по всички наши високи планини, особено на южно изложение, на бедни, скалисти и песъкливи почви, между 1000 и 2000 метра надморска височина (на изолирани места и под 1000 метра надморска височина). Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА:Пролетните, неразвити клонкови връхчета

Съдържат етерично масло (състоящо се от пинени, силвестрен, дипентен, кадинен), смолисти горчиви вещества и витамин C.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  Етеричното масло на бора оказва противовъзпалително и противоглистно действие. Клонковите връхчета на бора са изпитано средство при простудни заболявания на горните дихателни пътища и хроничен бронхит; оказват благотворно действие също и при подагра и ревматизъм, кожни заболявания и камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.

Прилагат се вътрешно при бронхилани възпаления най-често под формата на сироп: 50 г дрога се залива с 2 чаши вряща вода и се оставя да престои на горещо 2 часа; прецедената течност се сварява на сироп с 500 г захар или се смесва с 500 г пчелен мед. Сиропът е особено подходящ за деца – приемат се по 5-6 супени лъжици на ден.

Дрогата се прилага и под друга форма: 50 г дрога се вари в продължение на 20 минути с 0,5 л мляко; изпива се на глътки от възрастни за 1 ден, от деца за 2 дена.

За баня при ревматизъм и кожни заболявания се приготвя отвара: 500 г дрога се вари в продължение на 30 минути с 5 литра вода; прибавя се към водата за баня.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: Johann Georg Sturm – wikipedia