Босилек – 7 ползи за здравето ни

Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъф .. 2014-10-29T05:32:05+00:00 Здравни Статии

Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли.

 

Ето с какво е полезен босилекът:

 

1. Използва се за лечение на грип и простуда – листата притежават антибактериални свойства и са ефективни при различни състояния с висока температура като малария, денга и грип. Може да си направите чай от листата или пък да ги счукате и да си направите сок от тях.

 

2. Лекува възпаленото гърло – правете гаргара с отвара от листата на босилека. По този начин ще се отървете от възпалението и болката.

 

3. Босилекът помага при заболявания на устата – той е ефективен при кървене на венците, лош дъх и при кариес на зъбите, това се дължи на антибактериалните и антибиотичните свойства на босилека. Оситнете изсушени листа от босилек и ги смесете със синапено масло. С получената смес ежедневно масажирайте венците и зъбите.

 

4. Билката е ефективна при повръщане – за да спрете повръщането, оситнете пресни листа от босилек и изцедете сока от тях. Полученият сок смесете с мед и сок от джинджифил.

 

5. Босилекът помага да откажем по-лесно цигарите – яжте пресни листа от билката всеки път, когато пожелаете да изпушите поредната цигара.

 

6. Листа от босилек са отлични за лечение на язви и инфекции в устата. Просто сдъвчете няколко листа от босилек, за да получите бързо облекчение. Те са отлично средство за освежаване на дъха.

 

7. Босилекът поддържа бъбреците здрави – той е ефективен при камъни в бъбреците.  За да се отървете от камъните, смесете сок от листата на босилека и мед, пийте в продължение на 6 месеца.

 

 

Източник: www.bg.wikipedia.org; www.wikihow.com;
Източник снимка: www.pixabay.com