Брадавици генитални (кондиломи)

Подобно на другите видове брадавици, гениталните брадавици се причиняват от човешки папилома вирус. Гениталните брадавици, както под.. 2014-09-02T11:24:51+00:00 Здравни Статии

Определение:

 

Подобно на другите видове брадавици, гениталните брадавици се причиняват от човешки папилома вирус. Гениталните брадавици, както подсказва името засягат гениталиите. Те представляват малки с цвета на кожата гроздовидно образуване. Гениталните брадавици са една от най – често предаваните полови инфекции.

 

Симптоми:

 

Характерните симптоми при този вид брадавици са следните:

 

1. наличието на малки с цвета на кожата или сиви подутинки в областта на гениталиите
2. събиране на брадавиците в гроздовидни образования една до друга
3. сърбеж и дискомфорт в областта на гениталиите
4. кървене при полов акт
Често брадавиците са плоски и трудно се забелязват.

 

Рискови фактори:

 

1. практикуване на секс без използването на предпазни мерки с различни партньори.
2. практикуване на секс с непознат

 

Усложнения:

 

1. Риск от поява на рак. Тъй като някои видове на папилома вируса причиняват рак на женските външни полови органи, на ануса, и на пениса. Заразяването с човешки папилома вирус не винаги води до рак, но при заразяване жените най- вече трябва по- често да си правят изследвания.

 

2. Поява на различни проблеми по време на бременност. Ако брадавиците са разположени по вагиналните стени, това може да намали способността на тъканите да се разтягат по време на раждане.

 

Диагноза:

 

Наличието на брадавици се установява от лекаря при преглед. При паличието на брадавици, специално при жените е много важно да си правят по- често цитонамазка с цел ранно откриване на някакво изменение свързано с брадавиците. Брадавиците могат да се разпознаят като се намажат с оцетна киселина, тогава те побеляват.

 

Лечение:

 

Няма дефинитивно лечение за папилома вируса, но има методи за лечение на самите брадавици, което може да намали заразяването. Брадавиците могат изчезнат спонтанно без лечение, но могат и да се появят отново. Най- често се прилага подофилотоксин под формата на разтвор локално.

 

 

Източник:en.wikimedia.org; www.wikihow.com; www.webmd.com
Източник снимка: contemporaryarts/pixabay.com