Брашно от лимец – здравословни ползи

Интересното за лимеца е, че съдържа полезни вещества, които ги няма в другите зърнени култури. Лимеца е изключително богат на въглехидрати ... 2015-06-10T23:49:57+00:00 Здравни Статии

Интересното за лимеца е, че съдържа полезни вещества, които ги няма в другите зърнени култури. Лимеца е изключително богат на въглехидрати. Освен това, той съдържа голямо количество протейни и фибри. Лимеца съдържа значителни количества желязо, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен, ниацин, тиамин, витамин В6 и фолиева киселина.

 

1. Лимецът регулира кръвната захар и е изключително подходящ за хора с диабет – въпреки, че лимецът съдържа много въглехидрати и на пръв поглед можете да си помислете, че не е подходящ за диабетици, е точно обратното.  Високото съдържание на фибри неутрализира отрицателните ефекти на въглехидратите върху кръвната захар като регулира превръщането им в глюкоза. Фибрите помагат на тялото да регулира отделянето на инсулин и глюкоза.

 

2. Лимецът стимулира имунната система – тиаминът, който се съдържа в това растение е главен фактор за укрепване на имунитета. Освен това, тиаминът премахва стреса и безпокойството. Лимецът съдържа най-много витамини от Б-групата, в сравнение с други подобни растения.

 

3. Лимецът стимулира растежа и възстановяването на тъканите – високото съдържание на протейни и фосфор правят лимеца изключително важен за тялото, тъй като помага за образуването на нова костна тъкан, кръвоносни съдове, мускулна тъкан и др.

 

4. Лимецът се грижи за здравето на костите ни – това растение съдържа широк спектър от минерали, които са полезни за костите като: цинк, магнезий, мед, фосфор, и селен. Тези минерали помагат за заздравяне на костите и ни предпазват от появата на остеопороза и други дегенеративни заболявания на ставите и костите.

 

5. Лимецът регулира и нормализира хормоналния баланс в тялото – ниацин е един от основните витамини, които могат да бъдат открити в значителни количества в лимеца. Този витамин играе ключова роля в дейността на надбъбречните жлези в тялото и в производството на полови хормони. Ендокринната система е чувствителен и изключително важен аспект на нашето здраве и общо функциониране, така че приемането на достатъчно количество ниацин е много важно за здравето на жлезите с вътрешна секреция.

 

6. Лимецът има благотворно влияние върху  кръвообращението – високите нива на желязо и мед в лимеца стимулират кръвообращението. Тези минерали са от съществено значение за създаването на червените кръвни клетки, а когато производството на еритроцити е високо, тогава  се увеличава притока на кръв в цялото тяло, което означава допълнително кислород за органите и тъканите.

 

7. Лимецът понижава нивата на “лошия“ холестерол – поради високото си съдържание на фибри, лимецът е изключително подходящ за справяне с високите нива на холестерола. Фибрите блокират усвояването на холестерола в храносмилателния тракт и по този начин установяват баланс между различните фракции високоплътен и нископлътен холестерол.

 

Единственият недостатък на лимеца е, че съдържа глутен, което го прави неподходящ за консумация от хора с глутенова непоносимост (целиакия).

 

 

Източник: nutrition.about.com; en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com