Броколи – най-здравословната храна

Понижава нивата на "лошия" холестерол - това е така защото съдържат растителни фибри, които се свързват със жлъчните киселини и помагат за ..... 2014-12-15T22:02:48+00:00 Здравни Статии

1. Броколите ни предпазват от появата на ракови заболявания – те съдържат глюкорафанин, който играе важна роля в  детоксикацията на организма, неутрализирането на канцерогените и други токсини и изхвърлянето им от организма ни. Антиоксидантите, които се съдържат в него също помагат за неутрализирането на свободните радикали и токсините. Броколите съдържат в себе си: витамин С, зеаксантин, лутеин, бета-каротин и др.

 

2. Понижава нивата на  „лошия“ холестерол – това е така защото съдържат растителни фибри, които се свързват със жлъчните киселини и помагат за изхвърлянето на холестерола от тялото ни.

 

3. Броколите са средство за неутрализиране на възпалителните процеси в организма – освен това деактивират алергените, които предизвикват така неприятните за някои хора алергии.

 

4. Броколите помагат за заздравяне на костите, което е особенно важно за хора, които са застрашени от развитието на остеопороза. Това е така защото съдържат високи нива на калций и витамин К, които са важни за здравето на костите.

 

5. Лековития зеленчук поддържа сърцето ни здраво – това се дължи на сулфорафана, който се съдържа в него.  Той помага в предпазването и лечението на увредените кръвоносни съдове.

 

 

Източник: www.livescience.com; www.care2.com; www.healthyeating.org
Източник снимка: www.pixabay.com