БРОНХИТИ ХРОНИЧНИ ГНОЙНИ

Възпаление на бронхите, придружени със гнойна ексудация.

 

БРОНХИТИ ХРОНИЧНИ ГНОЙНИЧесън (Allium sativum) – голяма част от летливите активни съставки на чесъна с антимикробно действие се излъчват от белите дробове и се използва при бронхити. Най-обикновеният начин за приложение на чесъна е, като се консумира на вечеря по ½ до една главичка очистени скилидки. Широко приложение намира домашно приготвената тинктура от чесън, която се получава по следния начин: 250 г луковици от чесън се обелват, накълцват се ситно и се накисват в продължение на 14 дни с 1 л ракия при температура 30 градуса по целзий. Шишето, в което се накисва чесънът, се запушва добре, запушалката се залива с восък и се държи на слънце или близко до печка. След 14 дни съдържанието на шишето се прецежда през марля. Така приготвената тинктура може да се съхранява в продължение на 1 година. Препоръчва се по 1 чаена лъжичка през 2-3 часа.

 

БРОНХИТИ ХРОНИЧНИ ГНОЙНИМедуница (Pulmonaria officinalis) – две супени лъжици оситнена и изсушена дрога се заливат с 500 мл гореща вода и киснат 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти на ден.

 

 

 

 

 

БРОНХИТИ ХРОНИЧНИ ГНОЙНИТрепетлика (Populus tremula L.) – пъпките оказват антисептично действие на бронхиалната лигавица и втечняват храчките при хроничен бронхит с гнойна секреция. Прилага се под формата на запарка: 2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени пъпки се заливат с 1 или 2 чаши вряща вода и след 15 мин се прецежда – доза за 1 ден.