БРЪЧКИ ПО КОЖАТА НА ЛИЦЕТО

 

БРЪЧКИ ПО КОЖАТА НА ЛИЦЕТОМак (Papaver) – използва се като лосион (2 супени лъжици венечни листа от полски мак се накисват за 1 час в 200 мл вряща вода).

 

 

 

 

 

 

50 г бадемови трици, по 12,5 г яйчен жълтък и глицерин, 10 мл спирт, 1 г тимол и 1,5 г камфора; сместа се разбърква с вода до консистенция на паста; наложена върху бръчките, тя остава за 1-1/2 часа, след което кожата се измива и подсушава. Бръчките могат да се третират и с тонизираща течност. 1 л вино се налива в сух дълбок съд, в който са поставени 30 г лайка, 20 г мента, 10 г розмарин и 20 г салицилова киселина(фин прах). Сместа престоява в съда 15 дни, прецежда се и течната част служи за внимателно изтриване кожата на лицето всяка вечер – 15 процедури. Лечението може да се повтаря многократно.

 

 

Срещу бръчки на кожата могат да се използват и плодови сокове по рецепта: 0,5 г салицилова киселина, ягодов и краставичен сок по 50 г и спирт 45% 200 мл. Правят се обтривания на лицето вечер 20-30 дни. Сухата кожа изисква спиртът да се замени с вино – дразненето от спирта намалява или изчезва.