Бръшлян

Бръшлян

Hedera Helix L.  Сем. Araliaceae  Бръшлянови

 

ОПИСАНИЕ:  Катерлив храст с вечно зелени(трайни) листа и многобройни хватателни (за катерене) корени по стъблото. Листата са на дръжки, последователни, голи, лъскави, кожести, при млади растения 3-5 делни, при по-стари растения, които цъфтят, листата са прости, връхните – тясно яйцевидни или елиптични. Цветчетата са зеленикавожълти, устроени по типа 5, разположени сенници, които пък са събрани в гроздове (грозд сенник). Плодът е черен, ягодовиден. Цъфти през късно лято.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  Расте из умерено влажни и сенчести широколистни и смесени гори, по скалисти и храсталачни места. Разпространено из цялата страна докъм 1800м надморска височина. Среща се в Западна, Централна и Южна Европа

 

ДРОГА: Листата на бръшляна брани по време на цъфтеж.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:  Противовъзпалително при вътрешно и външно приложение, отхрачващо и секретолитично. Отбелязаните основни действия на извлека от бръшлян най-вероятно се дължат на съдържащите се в него сапонинови глюкозиди. Българската народна медицина предлага прилагането на декокт от листата на бръшлян при упорита безрезултатна кашлица при хроничен бронхит. На втори план декокт от листата на бръшляна се препоръчва локално за промивка на влагалището и на външните полови органи при наличието на бяло течение.

Препоръчва се използването на дрогата като ободряващо и тонизиращо срество при индивиди, прекарали тежко, изтощително заболяване и намиращи се в стадий на реконвалесценция. Народната медицина препоръчва освен това използването на бръшлян при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Растението е отровно! Може да причини отравяне. По-чувствителни индивиди получават при контакт с дрогата дерматит. Особено токсични са плодовете на растението.

Както при всички вечно зелени растения, притежаващи дебела кутикула, така и при бръшляна се препоръчва студен начин за извличане на активните принципи. За тази цел ½ чаена лъжичка ситно нарязани листа се заливат с 200мл студена вода и се извличат в продължение на 8 часа. Това е дозата за 1 ден. Употребата й трябва да бъде контролирана от лекар.

Външно – при мазоли, брадавици, вторично инфектирани рани, рани след изгаряне – препоръчват се лапи(топли). За целта 1 супена лъжица от листата на дрогата се варят 10 минути с 500мл вода. След прецеждане се правят лапи. Младите клонки на бръшляна се използват за изготвяне на зелена или кафява боя.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: en:Image:Hedera hibernica1.jpg by en:User:Wouterhagens – wikipedia