Бударица петниста

Бударица петниста

Galeopsis tetrahit L. Сем. Labiatea – Устноцветни

 

ОПИСАНИЕ:  Едногодишно тревисто растение високо 15-40см, с 4-ръбесто окосмено стъбло, срещуположни листа, долните яйцевидни, горните лацентни, назъбени, окосмени. Цветовете са устроени по  типа 5. Чашката е тръбесто-звънчеста, с 10 жилки и 5 бодливи зъбчета; венчето е червеникаво или бяло, с червеновиолетови петна от вътрешната страна, особено по долната устна; венечната тръбица в горната си част е разширена; горната устна на венчето е изкорубена, наподобява шлем и е назъбена; долната устна е триделна, с обратно сърцевиден среден дял, а от двете страни в основата си има 2 кухи израстъка като рогчета; тичинките са 4 – двете са по-къси, разположени успоредно под горната устна; прашниковите торбички са разперени и ресничести. Плодът е сух, разпадлив на 4 сплескани орехчета в дъното на чашката. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:  По сухите каменливи места из посевите в цяла България. Видът варира силно.

 

ДРОГА: Цъфтящата надземна част.

Тревата съдържа минерални вещества от 5 до 10%, от които около 10% силициева киселина, 5% дъбилни вещества, малко сапонини с хемолитичен индекс 270.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Отхрачващо.

В народната медицина се използват запарки от растението като отхрачващо срество при бронхити. Отхрачващият ефект може да бъде обяснен с високото съдържание на сапонини и силициеви соли в растението. Препоръчва се също при обща слабост като тонизиращо средство. Водни извлеци от растението се използват външно за компреси или бани при панарициуми и други кожни заболявания.

При поемане на по-големи количества от растението е възможно да се появят признаци на интоксикация, изразяващи се в силни болки в мускулатурата, особено при активни движения. При по-тежки случай такива болки могат да бъдат налице и при пасивни движения на тялото и крайниците.  Признаци на интоксикация могат да се появят при консумиране на месо от животни, най – често свине или птици, хранени със семена от растението. Оплакванията продължават от 3 до 10 дни според тежестта на интоксикацията, след което спонтанно отзвучават. Леченеието е симптоматично.

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” София 1982 Под редакцията на чл.-кор. Проф. д-р В. Петков
„Фитотерапия” – Акад. Проф. д-р Д. Йорданов, проф. д-р П. Николов, проф. д-р А. Бойчинов.
Снимка: wikipedia