Булгур – с какво е полезен за здравето ни

Булгурът е здравословна храна, богата на фибри, витамини и минерали, както и много други хранителни вещества. Традиционно .... 2015-07-19T22:11:49+00:00 Здравни Статии

Булгурът е здравословна храна, богата на фибри, витамини и минерали, както и много други хранителни вещества. Традиционно, булгурът се е използвал в кухнята на Близкия изток, но с течение на различни обстоятелства, той навлиза в Европа и други континенти.

 

Сега ще ви запознаем с богатия хранителен състав на булгура:

 

Една чаша варен булгур, съдържа около

 

– 33.8 гр въглехидрати. Това е около ¼ от дневната препоръчителна доза.

– 8 гр фибри

желязо приблизително 10 до 22 % от дневната доза желязо, витамин Б комплекс

магнезий

 

Ползи за здравето на булгура:

 

1. Намалява риска от развитието на диабет – съдържанието на магнезий в булгура, помага за оптимизирането синтеза на инсулин в организма и по този начин намаля риска от диабет тип 2.

 

2. Булгурът е с нисък гликемичен индекс – консумацията на такива храни, регулира кръвната захар и контролира нивата на инсулина.

 

3. Богат на фибри – поради високото си съдържание на фибри, булгурът се препоръчва от здравните експерти, защото той помага за подобряване на храносмилането и ви държи сити за дълго време. Също така, булгурът помага за лечението на запек.

 

4. Булгурът съдържа хранително вещество, наречено бетаин – според някои изследвания, консумацията на храни с тази съставка, може да ви помогне да преборите възпалението в ставите, което се среща при различни дегенеративни заболявания на ставите като ревматоиден артрит.

 

 

 

5. Източник на протеин – Подобно на други пълнозърнести храни, булгурът съдържа задоволително количество протеини. Хората, които не приемат животинска храна, могат да го включат в менюто си, за да компенсират липсата на протеин от животински произход. Предимството на булгура пред месото е, че избягвате излишните мазнини, които се намират в месото.

 

6. Булгурът е с ниско съдържание на калории. Той съдържа толкова калории, колкото има в пълнозърнестите храни и дори по-малко. Това го прави идеален за хора, които желаят да отслабнат.

 

7. Източник на калий – калият е един от основните минерали, необходими на човешкото тяло. Той е необходим за правилното функциониране на сърцето, за костите да бъдат здрави, както и за правилното развитие на мускулите. Булгурът съдържа достатъчно количество калий, за да посрещнете ежедневните си нужди от този минерал.

 

8. Помага в битката срещу астмата при децата – консумацията на пълнозърнести храни като булгура, помага да се преборите с астмата. Давайки булгур на детето си редовно, рискът от астма може да се намали наполовина. Антиоксидантите в него, помагат за предотвратяване на уврежданията в  дихателните пътища.

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; growyourfamilystrong.com; www.whfoods.com
Източник снимка: www.en.wikipedia.org